Skip to content

Korijeni i krila u Vukovaru 2017

Posted in Korijeni

Krapinsko-zagorska županija, u sklopu velikog projekta Zagorje Vukovaru, u petak 29. rujna 2017. godine, poklonila je najmlađima iz Dječjeg vrtića Vukovar 1 i Dječjeg vrtića Vukovar 2, komplete zagorskih tradicijskih dječjih igračaka. Tradicijske drvene igračke i prigodnu predstavu najmlađima zajedno su darivali zamjenik gradonačelnika Vukovara  Marijan Pavliček i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima, zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Do sada je projektom obuhvaćeno 87 vrtića širom Hrvatske, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Vukovaru omogućila je Krapinsko-zagorska županija.

loading