Skip to content

Krapinsko-zagorska županija poklonila tradicijske drvene igračke djeci u Dubrovniku

Posted in Korijeni

Projekt Dajmo djeci korijene i krila nastavljen je u utorak, 31. siječnja 2023. godine, u Dječjim vrtićima Dubrovnik, u centralnom objektu Palčica. Ovaj višegodišnji hrvatski odgojno-obrazovni projekt razveseljava djecu diljem Hrvatske, a Dječji vrtić Palčica je 124. vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao ovaj veliki projekt. Polaznici Dječjeg vrtića Palčica pripremili su prigodni program u sklopu kojeg su između ostalog izveli i poznatu skladbu Dubrovačkih trubadura La musica di notte, a na bogatoj kutiji tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u dolini Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, koje su na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine, zahvalila je ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić.

Priču o projektu Dajmo djeci korijene i krila, koji zajednički provode Radio Kaj i Etnografski muzej u Zagrebu, ispričao je direktor Radija Kaj Drago Gradečak, a na poklonu je zahvalio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, pohvalivši projekt koji potiče sve nas da razmišljamo o tome kako je to nekada bilo i prenosimo to na buduće naraštaje.

Podjelu tradicijskih drvenih igračaka Dječjem vrtiću Palčica omogućila je Krapinsko-zagorska županija, a župan Željko Kolar naglasio je kako se kroz projekt Dajmo djeci korijene i krila, koji se provodi u cijeloj Hrvatskoj, čuva naša kultura i baština. – To je uvijek najbolje i najpametnije raditi s djecom, jer tako ih odgajamo i učimo našim korijenima, kako bi znali odakle potječu, zaključio je župan Željko Kolar.

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Potporu projektu daje i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Janaf, ali i brojne jedinice lokalne samouprave – županije, gradovi i općine od kojih stalno Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija. Radio Kaj stalno emitira posebne programske sadržaje temeljene na hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila.

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, 3. svibnja 2019. godine, u zagrebačkom Etnografskom muzeju postavljena je jedinstvena izložba prekrasnih dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO.

Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je, ujedno, i bila prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te obilježavanju tri desetljeća Radija Kaj.

Tradicijske drvene igračke, proizvedene u dolini našega Nacionalnog svetišta Marije Bistrice, u ovome projektu, donose radost najmlađima, ali i potiču učenike na odabir zanimanja za tradicijske obrte.

Projekt ukazuje na značaj proizvodnje drvenih igračaka, ali i drugih proizvoda od drva, promovira ekološku proizvodnju, koja obuhvaća ekološke materijale, od drva, preko veznih materijala, do boje.

Ovim bi projektom svi sudionici, od Etnografskog muzeja i Radija Kaj, do donatora, prema riječima autorice Mirjane Drobina, trebali našim najmlađima dati KORIJENE identiteta i KRILA mašte – koje će pronijeti kroz život, kako bi današnja djeca i svojoj djeci mogla prenijeti vrijedno i u svijetu prepoznato Hrvatsko nasljeđe.

Etnografski muzej i Radio Kaj projekt provode širom Hrvatske, od Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Vukovara, Rijeke do Dubrovnika.

Više na www.korijeni.hr

loading