Skip to content

Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu gradi Centar za onkologiju u OB Zabok

Posted in Vijesti

ZAGREB – Memorandum o razumijevanju o budućoj suradnji potpisali su u ponedjeljak, 7. studenog 2022. godine, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana te Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu. Memorandumom je predviđena izgradnja Centra za onkologiju u krugu OB Zabok, u kojem će pacijenti moći dobiti najsuvremeniju skrb u liječenju karcinoma.

Centar za onkologiju, vrijedan 15 milijuna dolara, trebao bi biti izgrađen do početka 2024. godine, a u njemu bi, uz hrvatske liječnike, radili i stručnjaci iz SAD-a. Projekt u potpunosti financira Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu, koji stavlja naglasak na personalizirani pristup u liječenju karcinoma.

– Personalizirana medicina je medicina u kojoj kažemo da ide prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme. Sve ovo što radimo je samo s jednim ciljem, a to je korist hrvatskog pacijenta. Ne može me se uvjeriti da hrvatski građani imaju manja prava za primanje najboljeg mogućeg oblika terapije za liječenje karcinoma“, kazao je predsjednik Hrvatskog društva za preciznu personaliziranu medicinu Dragan Primorac.

Ova suradnja između OB Zabok i Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu od iznimne je važnosti ne samo za Hrvatsku, već i za cijelu regiju. – Mogućnost da naši liječnici sudjeluju u razvoju novih tehnologija, kao i mogućnost da se naši pacijenti liječe uz pomoć najvećih znanstvenih dostignuća je od neprocjenjive vrijednosti, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu je najveća zdravstvena institucija u SAD-u koja zapošljava 92 tisuće djelatnika, od čega je pet tisuća liječnika, s godišnjim proračunom od 23 milijarde dolara. U lancu Medicinski centar Sveučilišta u Pittsburghu nalazi se 40 bolnica s 8.400 kreveta.

loading