Skip to content

Međimurje dobiva novi bibliobus zahvaljujući projektu „Kultura se fura“

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Početna konferencija projekta „Kultura se fura“, kojem je nositelj Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec, a partneri Grad Čakovec i Međimurska županija, održana je u petak, 25. veljače 2022. godine, u Čakovcu. Projekt su predstavili ravnateljica Knjižnice Ljiljana Križan, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Radi se o projektu vrijednom 3,35 milijuna kuna od čega je 85 posto sredstava ili 2,85 milijuna kuna osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a s više od pola milijuna kuna sufinanciran je iz Ministarstva kulture i medija. U sklopu projekta bit će održano 100 čitalačkih radionica, odnosno 80 „Pričaonica“ za djecu i mlade do 25 godina i 20 „Čituljaka“ za osobe starije od 54 godine. Ujedno će biti nabavljen bibliobus vrijedan oko 3 milijuna kuna te potrebna informatička oprema.
Inače, današnji prostor Međimurske županije jedna je od šest sredina u kojoj posudbena biblioteka funkcionira od 1958. godine dok je prvi bibliobus ovdje došao 1979. godine, podsjetila je ravnateljica Križan i napomenula kako današnja bibliobusna služba ima preko 32 stajališta u mjestima i pojedinim većim poduzećima.
Unatoč tome što i pojedini gradovi poput Murskog Središća i Preloga imaju svoje knjižnice, za potrebe bibliobusa Međimurska županija je na godišnjoj razini izdvajala 350.000 kuna, s ciljem da knjiga stigne do svakog stanovnika županije poručio je župan Matija Posavec. Ujedno je izrazio zadovoljstvo zbog dobivenih europskih sredstava te je najavio kako će iznos koji je županija izdvajala za potrebe bibliobusa sada biti usmjeren u nabavu knjižne građe te druge potrebe knjižnice.
Međimurci su uvijek bili dobri čitači, no želja nam je i kod mladih, koji su se malo odmaknuli od knjiga, probuditi ljubav prema čitanju rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini i naglasila kako smatra da je knjiga oduvijek bila najbolji prijatelj te je i danas dobra poluga koja otvara nova prijateljstva, kao i prostor za bolje međugeneracijsko razumijevanje.

loading