Skip to content

Međimurje obilježava Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Međimurje danas, 10. siječnja 2022. godine, obilježava Dan sjedinjenja s maticom zemljom Hrvatskom, u znak sjećanja na 9. siječnja 1919. godine kada je jednoglasno na velikoj skupštini međimurskih Hrvata, na trgu pred Franjevačkom crkvom u Čakovcu, donesena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države. Tim povodom, položeni su vijenci i zapaljenje svijeće kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu te na grobovima dr. Vinka Žganca u Vratišincu, Juraja Lajtmana u Prelogu i dr. Ivana Novaka u Mihovljanu, kao i kod spomen-ploče ocu Kapistranu Geciju ispred Katoličkog doma Čakovec. Sama Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države značajna je radi iskazivanja povijesne težnje očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija, a u njoj stoji da je u hrvatskom narodu u Međimurju uvijek živjela želja da se politički sjedini sa svojim sunarodnjacima te da imperijalizam mađarske države nije uspio stvoriti jedinstveni i jednojezični narod.

U sklopu obilježavanja Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom u Zgradi Scheier održana je i svečana akademija kojoj su nazočili izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića za civilna pitanja Melita Mulić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar Darko Horvat te mnogi drugi.

Datum – 9. siječnja 1919. godine jedan je od najvažnijih datuma međimurske povijesti. Međimurje je pod mađarskim okriljem bilo punih 57 godina, no temeljem načina života, govora, pisma, običaja i tradicije tu nije pripadalo. Zato treba zahvaliti svima onima koji su u ta teška vremena stali na čelo međimurskog naroda i poveli ga u sastav države Hrvatske, koje smo danas ponosan dio te u kojoj smo primjer dobre prakse u svemu, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec .

U sklopu obilježavanja Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom u Crkvi sv. Nikole u Čakovcu potom je služena Sveta misa.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading