Skip to content

Međimurje spremno za početak nove nastavne godine

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Sve je spremno za početak nove nastavne godine u Međimurju, rečeno je u ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. godine, na konferenciji za medije u Tehničkoj školi Čakovec.

– Učenici u novu nastavnu godinu kreću bez ikakvih epidemioloških mjera, a osigurani su svi energenti, kako bi se nastava održavala u školskim klupama i objektima, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec. Župan Posavec dodaje i kako u školsku godinu 2022./2023. u Međimurju kreće 9.406 osnovnoškolaca, 18 učenika više nego prošle godine, a 1.116 je učenika prvih razreda. U srednje škole upisano je 3.707 učenika ili 93 više nego lani, a 1.097 je prvih razreda, odnosno 81 učenik više. Ove godine značajno veliki interes iskazan je za strukovna zanimanja,  zadovoljno ističe župan Posavec i napominje kako su u potpunosti popunjene upisne kvote u Tehničkoj školi i Graditeljskoj školi te u Srednjoj škole Prelog, čime su opravdane i velike investicije, kao što su Regionalni centar kompetentnosti iz strojarstva koji je u Tehničkoj školi Čakovec, za što je izdvojeno 56 milijuna kuna. Međimurski učenici imaju i besplatan prijevoz te je i za 104 učenika osigurano 100 asistenata. Tu je i škola plivanja za učenike trećih razreda osnovnih škola te nastavak projekta Medni dan, kojim će se domaći med osigurati za sve međimurske prvašiće. Za srednjoškolce s radom nastavljaju Centi izvrsnosti iz biologije, matematike, kemije, fizike i informatike te iz umjetničkog područja. Također, svi učenici imaju i pravo na jednokratnu financijsku potporu od 300 kuna, nastavlja se stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, dodjela stipendija djeci branitelja te jednokratne novčane pomoći u iznosu od 800 kuna svim studentima.

Što se tiče Grada Čakovca, koji je osnivač pet osnovnih škola, Centra za odgoj i obrazovanje te Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, 2.735 učenika upisano je u 230 razrednih odjeljenja, kaže gradonačelnica Ljerka Cividini i naglašava kako je za 76 učenika osiguran potreban broj asistenata. Glavna novost, ističe gradonačelnica Cividini, besplatna je užina za sve osnovnoškolce.

– Grad Čakovec je, zajedno sa školskim kuharima te nutricionistima Županijske bolnice Čakovec, smislio i osvježio jelovnike na kojima će biti namirnice domaćih proizvođača pa će se djeci omogućiti zdrav i ukusan obrok. Za tu je u namjenu u proračunu osigurano 600 tisuća kuna. Tu je i pomoć za kupnju radnih bilježnica u iznosu od 200, 300 ili 400 kuna, za što je osigurano 800 tisuća kuna. Ukupno se za nadstandard u čakovečkim školama izdvaja pet milijuna kuna, a kada se tome pridodaju investicije provedene po svim školama, iznos se uvećava za dodatnih milijun kuna, zaključuje Cividini.

 

loading