Skip to content

Međimurska energetska agencija obilježila 15. obljetnicu svog osnutka

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Međimurska energetska agencija obilježila je u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. godine, prigodnim programom u Čakovcu, 15. godišnjicu osnutka. Odluku o osnivanju energetske agencije na temelju inicijative i ideje Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e i Međimurske županije donio je 6. ožujka 2008. godine, tadašnji saziv Skupštine Međimurske županije. – Počeli smo sa soft projektima i pripremom strateških te planinskih dokumenata, koje smo kasnije realizirali pa je u proteklih pet godina to rezultiralo investicijama u energetsku obnovu javnih zgrada u vrijednosti oko 15 milijuna eura, a prosječne uštede u potrošnji i smanjenju troškova energije iznose od 35 do 40 posto, rekao je ravnatelj MENEA- e Alen Višnjić. MENEA je kroz godine u potpunosti opravdala razloge osnivanja te je postala potporna županijska institucija, koja provodi projekte u području održivog razvoja i primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, rekao je župan Međimurske Matija Posavec i pohvalio stručni tim ljudi koji čini osmero djelatnika.

– Uz to što su zaslužni za visoku uspješnost u korištenju EU fondova, povjerili smo im i zadaću sklapanja sporazuma za nabavku energenata za javne ustanove u vlasništvu Županije, što je proračunu donijelo uštede koje se mjere u desecima milijuna kuna tako da je ovaj mali proaktivan tim napravio krasne stvari, naglasio je župan Posavec.

Uz angažman MENEA-e, energetski je obnovljeno 18 osnovnih i srednjih škola i gotovo sve zdravstvene ustanove. Trenutno se provodi desetak projekata energetske obnove po ESCO modelu, koji se odnose na škole, zdravstvene ambulante dok su u pripremi projekti za energetsku obnovu preostalih javnih zgrada. Čestitku uz 15. obljetnicu, uputio je i Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika RH Zorana Milanovića za energiju i klimu, naglasivši kako, zahvaljujući kvalitetnom promišljanju gdje je struka iznad politike, Međimurje značajnije koristi potencijale sunčane energije te je poprilično odmaklo u novom iskoraku, korištenju geotermalnih izvora energije.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading