Skip to content

Međimurska Kuća za odmor „Lina“ prvi objekt ruralnog turizma s prestižnim Ekocertifikatom Ecolabel

Posted in Vijesti

PLEŠKOVEC – Ekocertifikat Ecolabel Kući za odmor „Lina“, odnosno vlasnicima objekta, Biserki i Zvonku Lajtman, uručili su u četvrtak, 15. rujna 2022. godine, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman i župan Međimurske županije Matija Posavec. Znak EU Ecolabel dodjeljuje se održivim proizvodima i uslugama kojima se potiču inovacije te pridonosi cilju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i kružnom gospodarstvu. Za stjecanje znaka EU Ecolabel potrebno je udovoljiti strogim mjerilima, a sam znak jamči optimizirano upravljanje okolišem, smanjenu potrošnju energije i emisija CO2 zahvaljujući uštedama energije i slično.

– Dobivanje certifikata ostvarenje našeg cilja i života u ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji te usmjeravanja objekta, namijenjenog turizmu, kako bi bio samoodrživ i ekološki, rekao je Zvonko Lajtman i najavio kako će prednosti dobivanja ovog prestižnog certifikata predstavljati putem radionica diljem Međimurja i Hrvatske. Čestitke na dobivanju certifikata Ecolabel obitelji Lajtman, uputio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Našu turističku ponudu želimo bazirati na primjerima održivog turizama te ćemo ciljano prikazivati našu uređenost, prirodne ljepote i ono što naši ljudi stvaraju. Zahvaljujući ljudima, Međimurje je uistinu najuređenija hrvatska županija, rekao je Posavec i izrazio zadovoljstvo što su za certificiranje objekta korištene županijske bespovratne potpore u turizmu. Ovo je tek deveta oznaka u Hrvatskoj i druga u Međimurju, rekla je državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

– Dobivanjem ovog certifikata, otvaraju se mogućnosti financiranja daljnjih ulaganja kroz europske i nacionalne fondove koji zagovaraju investicije s predznakom zelenih, održivih i inovativnih investicija, istaknula je Herman. Ujedno je u četvrtak, 10. listopada 2022. godine, objavljen i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora za turizam Međimurske županije za 2022. godinu, vrijedan 400 tisuća kuna, a otvoren je do 10. listopada. Novina poziva je da za dobivanje ovih sredstava mogu konkurirati samo registrirani turistički subjekti.

loading