Skip to content

Međimurska županija vodeća u energetskoj obnovi javnih zgrada i privatnih kuća

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Međimurska županija perjanica je Hrvatske i vodeća je u energetskoj obnovi javnih zgrada te privatnih kuća, naglasila je v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain nakon radnog sastanka u utorak, 20. rujna 2022. godine, s čelnicima Međimurske županije u Čakovcu. U proteklom razdoblju Međimurska županija jako dobro je surađivala s Fondom te je energetski obnovila niz javnih zgrada, a na neke od njih ugradila obnovljive izvore energije, kaže župan Matija Posavec. Obnovljeno je 18 ustanova, 16 škola, Učenički dom u Čakovcu, školske radionice, Dom umirovljenika i niz zdravstvenih ustanova, a u tijeku je i drugi krug investicija od kojih se najveća odnosi na obnovu preostale četiri zgrade Županijske bolnice Čakovec.

– Istim tempom nastavljamo i dalje, a naglasak je stavljen na projekte obnovljivih izvora energije, u cilju postizanja ušteda te ostvarenja plana uspostave energetske neovisnosti Međimurske županije, dodaje župan Posavec te podsjeća kako je nedavno, na natječaj Fonda, prijavljeno šest projekta, koji se odnose na osnovne i područne škole te Dom zdravlja.

– Kriza je ubrzala tranziciju u zelenu energiju, što se može vidjeti na velikom interesu građana na naše javne pozive, rekla je v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin Šain te najavila raspisivanje Javnog poziv za obnovljive izvore energije na obiteljskim kućama. Poziv će biti raspisan 28. rujna 2022. godine, a prijave će se primati do kraja godine, odnosno ne više po modelu „najbrži prst“. Za tu namjenu planirano 95 milijuna kuna, a sufinancira se postavljenje fotonapona, dizalica topline, solarnih panela i postavljenje ili kupnju kotlova na pelete. Javni poziv za energetsku obnovu kuća bit će raspisan sljedeće godine, a u planu je obnova 10 tisuća obiteljskih kuća i oko 300 višestambenih zgrada, najavljuje Košiša Čičin Šain te poziva građane da pripreme projektnu dokumentaciju, što je osnovna pretpostavka za prijavu projekta na sufinanciranje.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading