Skip to content

Međimurski načelnici i gradonačelnici o socijalnim projektima i stipendiranju obrtničkih zanimanja

Posted in Vijesti

ČAKOVEC- Informacija o suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Pomurje Lendava u Republici Sloveniji i postavljanju spomenika Nikoli Zrinskom, predstavljanje projekta Stipendiranje učenika obrtničkih zanimanja, Prijedlog raspodjele sufinanciranja rada Centra PrInOS, informacija o projektu Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID te predstavljanje projekta Centar DOSTI bile su točke dnevnog reda 2. kolegija načelnika i gradonačelnika Međimurske županije održanog u srijedu, 15. prosinca 221. godine u Čakovcu.
Kako je izvijestio Đanino Kutnjak, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Lendava, otvorenje Centra u Lendavi te otkrivanje spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani prvi su tragovi o postojanju Hrvata u Sloveniji, a u pripremi je i postavljanje spomenika Nikoli Zrinskom VII u Lendavi, te je pozvao međimurske načelnike i gradonačelnike da u ovom projektu sudjeluju kroz financijsku dotaciju te osmišljavanjem zajedničkog kulturno-umjetničkog programa same svečanosti.
Tajnik Obrtničke komore Međimurske županije Robert Varga je predstavio projekt stipendiranja obrtničkih zanimanja koji se provodi od školske godine 2003./2004., a kroz koji je stipendirano oko 500 učenika. S obzirom na najavljene promjene iz kojih proizlazi da ovaj oblik stipendiranja više neće provoditi Ministarstvo gospodarstva, rekao je Varga, očekuje se veći pritisak na jedinice regionalne i lokalne samouprave te je pozvao sve prisutne da se uključe u provedbu projekta koji dobrim dijelom motivira učenike na odabir obrtničkih zanimanja koja su prijeko potrebna međimurskom gospodarstvu. Naime, natječaj za stipendiranje učenika u školskoj godini 2021./2022. bit će raspisan početkom sljedeće godine. Obrtnička komora, zajedno sa 15-tak partnera, planira dodijeliti minimalno 50 stipendija, za što je potrebno 300. 000 kuna pa se očekuje financijska podrška županije te gradova i općina, što je pozdravila predsjedavajuća Kolegija Đurđica Slamek. Humanitarnu akciju za izgradnju objekta za dnevni i poludnevni boravak osoba s tjelesnim invaliditetom iz cijele Međimurske županije u Podturnu koji je pokrenulo Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije predstavila je Miljenka Radović. Projekt je sa 14 milijuna kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost mu je 17 milijuna kuna. Izgradnja Centra DOSTI krenula je krajem rujna ove, a trebala bi biti završena u lipnju 2023. godine. Centar DOSTI imat će dvoranu i bazen za vježbanje, dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, kao i prostor za grupni rad, a predviđen je za dnevni boravak 20 osoba s invaliditetom. U radu kolegija sudjelovao je i međimurski župan Matija Posavec.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading