Skip to content

Ministar Branko Bačić u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini

Posted in Vijesti

GORNJA STUBICA – U službenom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini ovog petka, 31. ožujka 2023. godine, boravi potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Nakon održane redovne koordinacije na temu poslijepotresne obnove, u društvu župana Željka Kolara obišao je novoizgrađenu zamjensku obiteljsku kuću, prema modelu novčane pomoći, u Gornjoj Stubici, koja je potresom najteže pogođena zagorska općina, gdje je oštećeno čak 290 obiteljskih kuća. Ministar Bačić županu Kolaru uručio je ovom prilikom potpisanu odluku o povećanju alokacije za povrat u ispravno stanje potresom oštećene prometne infrastrukture za dodatni iznos od 12,6 milijuna eura te sada ukupna alokacija Krapinsko-zagorske županije za tu namjenu iznosi 35 milijuna eura. – To je ogroman novac koji će koristiti naša Županijska uprava za ceste i 15 naših gradova i općina koji su stradali u Zagrebačkom potresu, a s obzirom na projekte koje su prijavile jedinice lokalne samouprave vezano uz Petrinjski potres te prijave prema Ministarstvu kulture i Ministarstvu prometa, ukupna provedba bi mogla biti veća od 80 milijuna eura, rekao je župan Kolar.

Ministar Bačić istaknuo je da se na području Krapinsko-zagorske županije provode projekti financirani iz Fonda solidarnosti u vrijednosti 100 milijuna eura. -To su projekti koji se odnose na obnovu zgrada javne namjene kao i javne infrastrukture, ali ne treba smetnuti s uma da i druga državna tijela – Ministarstvo kulture, Ministarstvo mora prometa i infrastrukture, Ministarstvo gospodarstva te Hrvatske vode, na ovom području provode projekte vrijedne dodatnih 50 milijuna eura i nadamo se da će biti dovršeni do kraja lipnja ove godine, napomenuo je ministar Bačić.

Kad je u pitanju privatna imovina, do kraja svibnja bit će uklonjeni svi objekti koji su predviđeni za rušenje i do kraja ove godine će započeti gradnja svih zamjenskih objekata na području Krapinsko-zagorske županije, rekao je ministar, tako da iduće godine neće biti više ni jednog objekta koji nije ili dovršen ili u fazi izgradnje.

Nakon Gornje Stubice, ministar Bačić posjetio je i Krapinu, gdje se sastao s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te obišao sanaciju klizišta u Crkvenoj ulici, koja se obnavlja kroz Fond solidarnosti Europske unije.

-Osim ovog projekta, ukupne vrijednosti 350 tisuća eura, iz Fonda solidarnosti na području Grada Krapine financirat će se i obnova mosta Lepajci, klizište u Krapinskom Vidovcu te nekoliko nerazvrstanih cesta, među kojima je najznačajnija bivša ŽC Tkalci – Pretkovec, koja je u izuzetno lošem stanju, rekao je gradonačelnik Gregurović zadovoljan suradnjom sa Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

loading