Skip to content

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u posjetu Varaždinskoj županiji

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U posjetu Varaždinskoj županiji ove subote, 10. travnja 2021. godine, boravila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom u ministarstvu poljoprivrede Zdravkom Tušekom. Posjet je počela u Novom Marofu gdje je obišla dograđeni i energetski obnovljen dječji vrtić, sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potom je u varaždinskoj Vindiji uručila devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 22 milijuna kuna. Kako je naglasila ministrica poljoprivrede Marija Vučković na području Varaždinske županije ugovoreno je projekata u vrijednosti potpore od 527 milijuna kuna za što je do sada isplaćeno 383 milijuna kuna. U sklopu posjeta Varaždinskoj županiji, ministrica Vučković je, među ostalim, otvorila i park Velika Graba u Općini Sraćinec.

Tijekom posjeta ministrica poljoprivrede je dodijelila devet ugovora  Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 22 milijuna kuna te ukupne vrijednosti investicija veće od 42 milijuna kuna. Radi se o sredstvima za projekte koji uključuju korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te ulaganjima u razvoj i pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnim područjima, kao i jednom projektu koji uključuje uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

 „Današnje potpore omogućit će investicije u županiji u vrijednosti čak dvostruko većoj, od gotovo 42 milijuna kuna, uz potpore hrvatski poljoprivrednici ulažu i vlastita sredstva kako bi unaprijedili svoju proizvodnju te predano i ustrajno radili na uspjehu svojih projekata. Osobito veseli da se današnje tri najveće potpore odnose na preradu i obnovljive izvore energije, koje vidim kao strateške smjerove koji će rezultirati dodatnim rastom hrvatske poljoprivrede, a zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećali smo raspoloživa sredstva za preradu za dodatnih 162 milijuna kuna te za korištenje obnovljivih izvora energije za 85 milijuna kuna“, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković te naglasila važnost Programa ruralnog razvoja u ulaganjima u infrastrukturu odnosno temeljne usluge i obnovu sela kojim se podiže i održava vitalnost ruralnih zajednica, a putem čega je u Varaždinskoj županiji uloženo u 13 projekata izgradnje i/ili rekonstrukcije dječjih vrtića u vrijednosti odobrene potpore od 60 milijuna kuna. Također, ministrica Vučković je najavila novi takav natječaj ove godine, koji će omogućiti i investicije u tržnice.

 „Zahvaljujući odobrenju potpore Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, uskoro započinjemo s realizacijom projekta solarne energane na lokaciji tvorničkog kompleksa Vivis. Riječ je o jednom od modernijih proizvodnih pogona u Hrvatskoj, a ovakvim ćemo “zelenim poticajem” stvoriti dodatni prostor za tranziciju prema održivoj proizvodnji, što je u skladu s dugoročnom društveno odgovornom i ekološkom politikom cjelokupne kompanije“, istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik uprave varaždinske Vindije.

 „Koristeći potporu iz Programa ruralnog razvoja, novim ćemo razvojnim projektom osigurati optimizaciju proizvodnih procesa, povećanje proizvodnje i dodatnu automatizaciju proizvodnih procesa, čime Koka dodatno unapređuje kvalitetu i sigurnost proizvodnje i plasmana visokovrijednih proizvoda mesa peradi“, izjavio je predsjednik Uprave Koke d.d. Stjepan Sabljak.

 Također, ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je otvorila park Velika Graba, pojedinačno najveći projekt u općini Sračinec ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 6 milijuna kuna, a koji će u novom ruhu ponuditi mnogobrojne sadržaje – pozornicu i gledalište za održavanje manjih predstava, fontane koje će biti povezane vodenim tokom, klupe i ležaljke, fitnes na otvorenom, stijena za penjanje, veliko dječje igralište i sportske sadržaje (odbojka na pijesku, badminton, boćalište, viseća kuglana, stolni tenis, šah), edukativne staze i mnoge druge aktivnosti.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Varaždinskoj županiji isplaćeno više od 383 milijuna kuna od 527 milijuna kuna odobrene potpore putem više od 12 tisuća investicijskih projekata. Od toga je u okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno 59 projekata vrijednosti veće od 144 milijuna kuna, čime je, između ostalog, uključeno 10 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 13 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te čak 13 ulaganja u dječje vrtiće.

 

loading