Skip to content

Na Zagorskom gospodarskom zboru predstavljeni tradicijski i umjetnički obrti

Posted in Zagorski gospodarski zbor

KRAPINA – Prezentacija tradicijskih i umjetničkih obrta Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održana je u sklopu jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini, u petak, 9. rujna 2022. godine, u prostoru šatora Zagorskog gospodarskog zbora, na igralištu Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina.

Posebnosti tradicijskih obrta prezentirali su Lončarstvo Androić, vlasnika Božeka Androića i PAN obrt za izradu tradicijskih drvenih igračaka, vlasnika Ivice Mesara.

Lončarstvo je vještina koja u Hrvatskom zagorju i danas postoji i ne smijemo dopustiti da se ona zaboravi, istaknuo je Božek Androić, jedan od posljednjih lončara u Hrvatskom zagorju, koji posjeduju vještinu oblikovanja posude na tradicijski način – na lončarskom kolu. Upravo je veliko zanimanje izazvalo njegova prezentacija uživo izrade posude na starinskom lončarskom kolu. Kako nastaju tradicijske drvene igračke, predstavio je Ivica Mesar. S velikim zanimanjem priču o lončarstvu i tradicijskim drvenim igračkama, pratili su učenici Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina i polaznici Dječjeg vrtića Gustav Krklec Krapina. Sa zanimanjem su djeca pratila priču o lončarskom kolu te kako se njime upravlja, a sretnici su dobili priliku i sami se okušati u izradi posuda na lončarskom kolu. Mališani su dobili teoretska i praktična znanja i vještine o lončarstvu te izradi tradicijskih drvenih igračaka.

Tradicijske drvene igračke prepoznatljiv tradicijski proizvod Hrvatskog zagorja s drugom poviješću, a izrada je počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana. Postoji više vrsta igračaka, poput drvenih frula, klepetaljki, drvenih životinja, automobila i raznih drugih igračaka. Svaka igračka je ručni rad i nemoguće je naći dvije potpuno iste. Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine, te je na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kako bi se djeca već od vrtićke dobi upoznala s vrijednosti i značajem hrvatske baštine, odnosno tradicijskih dječjih drvenih igračaka, Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj provode veliki hrvatski odgojno-obrazovni projekt “Dajmo djeci korijene i krila”, u sklopu kojeg su do sada 123 vrtića primila paket tradicijskih drvenih igračaka, od Vukovara do Dubrovnika.

loading