Skip to content

Natjecanje orača RH 2017

Posted in Radio Kaj izravno

Državno natjecanje u oranju, 15. po redu, kao i 6. natjecanje u oranju konjima, održano je 2. rujna 2017. godine u Kupinečkom Kraljevcu. U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je Radivoj Rekić iz Virovitičko-podravske županije, dok je u kategoriji oranja plugom premetnjakom najuspješniji bio Zoran Piskač iz Bjelovarsko-bilogorske županije.   Njih dvojica, kao pobjednici nacionalnog natjecanja, predstavljat će Hrvatsku na svjetskom natjecanju o oranju koje će se slijedeće godine održati u Njemačkoj. Kao zasebno održano je i natjecanje u oranju konjima u kojem je u konkurenciji predstavnika 6 županija najviše ocjene dobio Josip Dorić iz Brodsko posavske županije.  Ekipno po županijama prvo mjesto pripalo je Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ponajbolji orači, njih 30, iz gotovo svih županija i grada Zagreba, borili su se za titulu najboljeg koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskom natjecanju. Kako je rekla predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača Draženka Grah, o najboljima su odlučivali certificirani suci, koji su najbolje birali u tri kategorije – oranju plugom premetnjakom, oranju plugom ravnjakom i oranjeu konjima. Da je natjecanje u oranju izuzetno važno za promociju poljoprivredne proizvodnje, podsjetio  je ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, naglasivši kako se pravilnim oranjem postiže 8 posto veći prinos u ratarskoj proizvodnji. Upravo zato, kako je zaključio, Savjetodavna služba pokrenula je ovo natjecanje. Inače, prvo natjecanje u oranju održano je prije 60 godina baš na području grada Zagreba pa ne čudi da se natjecanje održava pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji nije propustio istaknuti kako Grad Zagreb sa Zagrebačkom županijom proizvodi najviše hrane u Hrvatskoj. Dodao je da je to rezultat brojnih subvencija. Da je veliki potencijal za razvoj Hrvatske u vlastitoj proizvodnji uvjeren je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je istaknuo kako se intenzivno radi na unaprjeđenju domaće proizvodnje. Tko će biti najbolji orač u HR bit će poznato oko 18 sati do kada je organiziran bogat kulturno umjetnički program i gastronomska ponuda. Inače, organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača, Grad Zagreb, Savjetodavna služba te Udruga orača Grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.

S press konferencije 30. kolovoza 2017:

Grad Zagreb je domaćin, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelji 15. državnog natjecanja u oranju i 6. natjecanja u oranju konjima, koje  se održava u Kupinečkom Kraljevcu u subotu, 2. rujna 2017. godine. Ove godine, na parceli od 16 hektara, sudjelovat će 30 natjecatelja iz 15 županija te 5 natjecatelja u oranju sa konjima, rekla je na press konferenciji ove srijede, 30. kolovoza Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.  U kategoriji premetnjaka sudjeluje 15, te isto toliko u kategoriji plugova ravnjaka, rekao je ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek. Uz to, cilj je dati značaj oranju u pripremi cjelokupne poljoprivredne proizvodnje, jer bez dobro pripremljenog tla nema ni dobrog uroda, istaknuo je Tušek. Grad Zagreb među vodećima je u poljoprivrednoj proizvodnji, što potvrđuju i površine koje se obrađuju rubnih dijelova grada, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić najavivši kako će u subotu i on orati brazdu. Uz Grad Zagreb, medijski pokrovitelj natjecanja je Radio Kaj, pomoć da ovo natjecanje bude što uspješnije, dat će i Holdingove podružnice Zrinjevac, ZET i Čistoća. Za posjetitelje će biti organiziran besplatni prijevoz sa Zagrebačkog Velesajma.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading