Skip to content

Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svečanom Akademijom te dodjelom nagrada zaslužnim tvrtkama i pojedincima u srijedu, 5. srpnja 2023. godine, obilježen je Dan Hrvatske obrtničke komore, strukovne organizacije koja okuplja više od 106 tisuća obrtnika koji zapošljavaju oko 215 tisuća ljudi. Na svečanoj Akademiji dodijeljena su priznanja najzaslužnijim obrtnicima za razvoj obrta i obrtničkih institucija. Ujedno je u sklopu Akademije promovirano gotovo 800 novih majstora koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelilo je nagrade „Šegrt Hlapić“ najboljem učeniku, najboljoj školi izvođaču obrazovnog programa i najboljem mentoru.

– Obrtnici su hrabri, uporni i čvrsti ljudi s posebnim vještinama koji su odlučili u svoje vrijedne ruke uzeti svoj život i sami si osigurati egzistenciju, ali i egzistenciju svojih obitelji i zaposlenika“, rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil. Obrtnicima je njihov dan čestitao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, zastupnik u Hrvatskom saboru Žarko Tušek koji je naglasio kako bez obrtnika ne možemo zamisliti svakodnevnicu. – Obrtnici stvaraju nove proizvode, razvijaju nove tehnologije, pružaju kompleksne intelektualne usluge te predstavljaju neke od lidera među hrvatskim izvoznicima, kazao je Tušek. Akademija se održala uz visoko pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske.

– Čestitam obrtnicima na trudu, angažmanu, radišnosti, predanosti, kreativnosti, inovativnosti i želji da pridonesu svojim obiteljima, sredinama u kojima žive i općenito hrvatskom gospodarstvu, naglasio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Svečana Akademije je održana u spomen na 1. srpanj 1994. godine, kada je održana obnoviteljska skupština Hrvatske obrtničke komore, kao i na 1852. godinu, kada su u nekoliko hrvatskih gradova osnovane trgovačko-zanatske komore, što je označilo početak organiziranog obrtništva.

loading