Skip to content

Obilježena 32. obljetnica oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svečana akademija, povodom Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja, upriličena je u nedjelju, 17. rujna 2023. godine u Čakovcu. Trideset i dvije godine su prošle otkada je Međimurje postao prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, a vojarna u Čakovcu bila prva vojarna koja je u potpunosti oslobođena.

I ove godine svečanost je počela odavanjem počasti poginulim i nestalim braniteljima polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, nakon čega je služena sveta misa u Crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu. Uz brojne izaslanike, dužnosnike i uzvanike, obilježavanju su prisustvovali i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini te župan Međimurske županije Matija Posavec. Gradonačelnica Cividini naglasila je kako je današnji dan prilika da se evociraju uspomene, da svi još jednom čuju, od neposrednih sudionika tih događaja, kako je upravo 17. rujna 1991. godine oslobođena čakovečka vojarna, čime je Međimurje postalo prvo u potpunosti oslobođena regija u Hrvatskoj.

Župan Posavec istaknuo je kako sve međimurske branitelje i svjedoke toga dana zajednički vežu odlučnost, ustrajnost i hrabrost. – To je nemjerljiva uspomena na nešto što se zove ponos i pobjeda, rekao je župan dodavši kako je oslobađanjem Međimurja poslana poruka ohrabrenja braniteljima koji su bili na ratištima diljem Hrvatske.

 

loading