Skip to content

Obilježena 77. obljetnica Maceljske tragedije i žrtava hrvatskog Križnog puta  

Posted in Vijesti

MACELJ – U Maclju je u nedjelju 5. lipnja 2022. godine Križnim putem i euharistijskim slavljem obilježena 77. obljetnica Maceljske tragedije i žrtava hrvatskog Križnog puta, a državni tajnik Darko Nekić poručio je da je istraživanje žrtava iz Drugog svjetskog rata među važnijim zadaćama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Macelj je najveće stratište komunističkih žrtava na području Republike Hrvatske. Procjenjuje se da je početkom lipnja 1945. godine u šumama na današnjoj granici Hrvatske i Slovenije stradalo između 12 i 13 tisuća žrtava komunističkog režima, a dosad je ekshumirano njih 1247. Po 21 svećeničkoj žrtvi ubijenoj na jednom mjestu, Macelj je ujedno najuzvišenije žrtvoslovno mjesto za sve katoličke vjernike u Hrvatskoj i BiH.

Euharistijsko slavlje u Crkvi Muke Isusove predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško koji je kazao da istina ima društvene posljedice te da ‘tko to ne želi prihvatiti, Hrvatskoj ne želi boljitak’.„Umjesto istinskog suočavanja s tim događanjima, naučili smo protokolarne spomene, no ti su spomeni besplodni. Plodonosnog spomena bez istine nema”, poručio je Šaško.

loading