Skip to content

Oboreni svi dosadašnji rekord na ovogodišnjem jubilarnom 25. Špancirfestu

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Ovogodišnji jubilarni 25. Špancirfest u Varaždinu nastavio je višegodišnji pozitivan trend te su srušeni svi dosadašnji rekordi. Na ostvarene rezultate na konferenciji za medije osvrnuli su se u ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i direktorica gradske Turističke zajednice Jelena Toth.

Tijekom 10 dana trajanja, Festival je posjetilo oko 330 tisuća gostiju, što je 10 posto više u odnosu na pretpandemijski Špancirfest 2019. godine. Prema podacima sustava eVisitor, u Varaždinu je tijekom Špancirfesta zabilježeno 2.946 dolazaka i 6.358 noćenja, što je 10 posto više dolazaka i 1,5 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. Uz domaće, Špancirfest je privukao posjetitelje iz različitih dijelova svijeta, a najviše ih je bilo iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom manifestacije je generiran turistički promet, u trgovini i ugostiteljstvu, u iznosu od 12,6 milijuna eura, što je za čak 20 posto više nego za dosadašnjih Festivala. S programske strane održano je više od 500 različitih programa, od čega 200 glazbenih, 70 umjetničkih uličnih programa te 150 dječjih programa, a na Festivalu se predstavilo više od 200 izlagača. Ne treba zanemariti ni sjajnu promociju Festivala i Varaždina, općenito, putem društvenih mreža i različitih medijskih objava, čija se vrijednost procjenjuje na 4,27 milijuna eura. Svi ti podaci pokazuju kako je Špancirfest važno događanje u kulturnom, društvenom i gospodarskom životu Varaždina te ima veliki utjecaj na razvoj turizma, promociju grada i povećanje turističkog prometa, zaključio je gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i zahvalio svim službama uključenim u organizaciju. Ukupni budžet Špancirfesta Turističke zajednice Grada Varaždina iznosio je 750 tisuća eura, a pribroje li se i ulaganja partnera, vrijednost 25. Špancirfesta iznosi 1,17 milijuna eura.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading