Skip to content

Ilija Jurić iz Velike Kosnice najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ilija Jurić, uzgajivač egzotičnog bilja iz Velike Kosnice, najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik, u izboru u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, održanom u četvrtak, 21. srpnja 2022. godine. Jurić će se iduće godine boriti i za naslov najboljeg mladog poljoprivrednika Europske unije. Poruka poslana s izbora je kako je poljoprivreda jedan od temelja hrvatskog gospodarstva, a mladi su poljoprivrednici nositelji inovacija.

– Oni su ti koji stoje iza novog hrvatskog uspjeha. Ovaj događaj je poruka mladima kako je poljoprivreda izazov, novo gospodarstvo te nešto čime se je poželjno baviti, kazala je europarlamentarka Sunčana Glavak te dodala kako su poljoprivrednici budućnost naše neovisnosti o uvozu hrane, a mladi koji žive od zemlje u idućem financijskom razdoblju Europske unije na raspolaganju će imati rekordnih 100 milijuna eura. U Hrvatskoj je 24.591 poljoprivrednik do nenavršenih 41 godinu.

– Njih je 14,4 posto, što je više od prosjeka Europske unije, no mi nismo zadovoljni dok udio mladih poljoprivrednika ne bude 20 posto, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Važnost poljoprivrede i poljoprivrednika za Hrvatsku istaknuo je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Poljoprivreda postaje više nego strateška grana, a poljoprivrednici postaju, ne samo ljudi koji se bore za vlastiti boljitak ili boljitak svojih poduzeća, već postaju jedan od temelj našeg društva i države, rekao je Jandroković.

Drugo mjesto u izboru osvojio je Tvrtko Matijević iz Zagreba s proizvodima od pčelinjeg otrova, dok je Mladen Cesarec iz Oroslavja, koji proizvodi šampionsko bučino ulje, osvojio treće mjesto.

loading