Skip to content

Osječki urbani vrtovi

Posted in Gradski vrtovi

Prvu Osječku ljetnu noć u 2015. godini, od 26. na 27. lipnja 2015. godine, sadržajno je na Trgu Ante Starčevića, upotpunilo predstavljanje Urbanih vrtova Osijeka i kulinarski show “Iz vrta na stol” u sklopu projekta Urbani vrtovi, kojeg su prije 3 godine započeli Grad Zagreb, Radio Kaj i 24 sata.  

U programu je sudjelovao i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i zamjenik Vladimir Ham.IMG_1995.JPGNaime, već drugu godinu u Osijeku obrađuju urbane vrtove u kojima građani, na gradskom zemljištu, besplatno uzgajaju povrće za svoje potrebe. Projekt Urbani vrtovi potaknuo je stotinjak osječkih obitelji da se bave vrtlarenjem.imageOsječani su degustirali povrće koje je raslo i ubrano na Gradskom urbanom vrtu Osijek i vrhunskih proizvoda Mesne industrije Ravlić.imageIvana Ravlić, članica Uprave mesne industrije Ravlić, razgovarala je izravno u program Radija Kaj s novinarkom Anom Mikulić.imageZa najuređeniju  vrtnu gredicu dodijeljena je nagrada PBZ-a. Pevec je korisnicima donirao vrtnu kućicu i alate, a pri uređenju je pomogla i Samoborka.Ove godine zajedno s Gradom Osijekom, Zagrebačkom pivovarom, Privrednom bankom Zagreb i Mesnom industrijom Ravlić, Radio Kaj i 24sata nastavit će ovu društveno odgovornu inicijativu.
Inače, projekt Urbani vrtovi – zelene oaze, pokrenut je prije tri godine u gradu Zagrebu, a sada je proširen na brojne hrvatske gradove. Brojnim aktivnostima sve pomažu dodatno urediti 24sata i Radio Kaj u suradnji s partnerima. Pod vodstvom Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, u zagrebačkim gradskim vrtovima postavljaju se sjenice za druženje, alatnice, popločavaju se komunikacijski dijelovi prostora, osigurava sjeme i sadni materijal, priređuju vrtne zabave… Ovom društveno odgovornom projektu pridružilo se 3 tisuće obitelji na gotovo 20 lokacija diljem Hrvatske – od Zagreba, Velike Gorice, Osijeka, a projektu će se uskoro pridružiti Varaždin, Karlovac i Split.

loading