Skip to content

Otvoren 30. Zagorski gospodarski zbor

Posted in Vijesti, and Zagorski gospodarski zbor

KRAPINA – Jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor otvoren je u četvrtak, 8. rujna 2022. godine, u Krapini, u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina i Radija Kaj, a županija partner je Međimurska županija dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Zagorski gospodarski zbor prepoznatljiva je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, rekao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga. – Obrtništvo Krapinsko-zagorske županije čini konkurentan i inovativan, na znanju utemeljen gospodarski sektor, s osobitim učešćem u zapošljavanju i gospodarskom razvoju Krapinsko-zagorske županije. S posljednjim danom srpnja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije brojala je 2.964 obrta, što je 116 obrta više usporedno s istim lanjskim razdobljem. Broj obrtnika i zaposlenika u obrtništvu Krapinsko-zagorske županije istovremeno je iznosio 6.537, što je za 77 osoba manje u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je Varga.

Unatoč brojnim krizama, kojima su odolijevali gospodarstvenicima, Zagorski gospodarski zbor uspješno je održavan, bez prekida, protekla tri desetljeća, podsjeća predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec. – Ovo 30. izdanje Zagorskog gospodarskog zbora dolazi nakon jedne jako dobre godine za industriju i poduzetništvo Krapinsko-zagorske županije. Prošle godine ostvareni su ukupni prihodi od 15,7 milijardi kuna, što je rast u odnosu na drugu pandemijsku godinu (2021. godina), kad su prihodi iznosili 13,3 milijardi kuna. Pokrivenost izvoza s uvozom je 175 posto, a neto bilanca je nešto veća od dvije milijarde kuna: pet milijardi izvozimo, a 2,8 milijardi uvozimo. Mi smo prerađivačka i izvozno orijentirana županija, u svim gospodarskim segmentima, naglasio je Grilec.

Zagorski gospodarski zbor ujedno je i zahvala svim gospodarstvenicima za dobre rezultate kojima se diči Grad Krapina, ističe gradonačelnik Zoran Gregurović. – Grad Krapina nikad nije imao više zaposlenih, niti manje nezaposlenih. Na tom putu da se do toga dođe, sigurno je i Grad Krapina dao nešto. Od svih gradskih poreza koji su se mogli uvesti, mi smo uveli samo jedan: porez na ugostiteljske terase koji iznosi jednu kunu po metru kvadratnom godišnje paušalno. Među najnižima smo gradovima u RH po iznosu komunalne naknade, ali oni koji su najvažniji da bismo do tih rezultata došli, naši su gospodarstvenici u svim djelatnostima. Bez njih niti mi se ne bismo mogli pohvaliti da je nešto napravljeno i da imamo tako dobre manifestacije i programe, kao što su Tjedan kajkavske kulture i Zagorski gospodarski zbor. Svima koji privređuju i stvaraju nove vrijednosti, jedno veliko hvala na svemu, zaključio je gradonačelnik Gregurović.

Krapinsko-zagorska županija jaka je gospodarska regija i gospodarstvenici zaslužuju ovakav sajam, kaže župan Željko Kolar. – Pokazalo se da je zagorsko gospodarstvo postavljeno na čvrstim temeljima: zagorski gospodarstvenici dugoročno planiraju, u najtežim trenucima su ulagali i u ljude i u nove tehnologije, imaju kvalitetan proizvod i izvoze na europska tržišta. U ovom je trenutku bitnije da budemo svi zajedno kako bismo objektivno donijeli odluku što je u ovom vremenu realno za odraditi, a koji će projekti čekati neka bolja vremena. Napravimo sve što možemo i pomognimo jedni drugima kako bismo završili projekte koje smo započeli, jer to je ono što nam u ovom trenutku treba, rekao je župan Kolar.

Županija partner 30. Zagorskog gospodarskog zbora je Međimurska županija. – Prijateljstvo Krapinsko-zagorske i Međimurske županije u godinama za nama vidjelo se kroz turizam, eno-gastronomiju, kroz neke zajedničke projekte u prekograničnom području i drago mi je da je ta suradnja proširena i na gospodarstvo. Puno toga imamo zajedničkoga, a upravo zajedničke vrijednosti su bogatstvo cijelog hrvatskog sjevera. Međimurska i Krapinsko-zagorska županija čine u površini 3,5 posto Hrvatske, u stanovništvu čine 5,8 posto, u broju zaposlenih čine više od šest posto, a u izvozu, u gospodarskoj snazi, osam posto, ako uzmemo 2020. godinu, koja je bila najteža i godina najvećih neizvjesnosti. U toj 2020. godini gospodarstvo ovih županija činilo osam posto hrvatskog izvoza, a 4,5 posto ukupnog hrvatskog uvoza, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Svečanosti otvorenja 30. Zagorskog gospodarskog zbora nazočila je i izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Martina Ciglević. – U ime predsjednika RH Zorana Milanovića, zahvaljujem Vam na naporima koje ulažete u razvoj i napredak ove županije. Ističem to jer ponekad zaboravljamo kako je ovaj rast i napredak utemeljen na marljivosti, poduzetnosti i znanju ovdašnjih ljudi, koje Predsjednik RH iznimno cijeni, a koje Vi nastojite vlastitom inicijativom kvalitetno i nadograditi, naglasila je Ciglević.

Jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor otvorio je izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić. – Čestitam Vam na organizaciji jubilarnog 30. Zagorskog gospodarskog zbora. Poljoprivrednici s područja Krapinsko-zagorske županije, ali i cijelog područja sjeverozapadne Hrvatske, uspješno su koristili sredstva Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., a ukupno je ugovoreno više od milijardu kuna i najveći dio tih sredstava namijenjen je investicijama. Dio sredstava iz Programa kroz Mjeru 7 usmjeren je i na razvoj ruralnih područja na ovom prostoru, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mršić.

Zagorski gospodarski zbor otvoren je do subote, 10. rujna 2022. godine, od 10,00 do 22,00 sata na prostoru kod Osnovne škole Ljudevit Gaj u Krapini te Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda.

loading