Skip to content

Otvorena 52. pregradska manifestacija „Branje grojzdja“

Posted in Vijesti

PREGRADA – Berbom grožđa u vinogradu OPG-a Kraljica u Kostelu započela je u subotu, 17. rujna 2022. godine, tradicionalna, 52. pregradska manifestacija „Branje grojzdja“. Uoči same berbe, održana je kratka svečana ceremonija otvaranja manifestacije na kojoj su goste pozdravili, između ostalih, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Već tradicionalno, na samom otvorenju, održana je i potraga za tajanstvenim grozdom kojeg je ove godine pronašla Slavica Krklec iz Udruge kostelskih žena.

Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je pritom da će središnji događaji, koji će dominirati ovogodišnjim „Branjem grojzdja“, bit će ponovo Festival vinskih popevki i napitnica te povorka beračica i berača, naravno, uz svu onu zabavnu, kulturnu i eno – gastronomsku ponudu kakva i inače karakterizira „Branje grojzdja“. – Tradicija održavanja ove manifestacije ide stoljećima unatrag, a mi nastojimo održavati je u skladu s modernim vremenima i dodavati joj nove sadržaje, rekao je gradonačelnik Vešligaj.

– Manifestacije poput ‘Branja grojzdja’ dodatna su ponuda našim hotelima, OPG-ovima i restoranima te se na taj način zaokružuje cjelokupna ponuda koju Zagorje ima, poručio je prilikom otvorenja ove najveće pregradske manifestacije, poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i dodao da je Hrvatsko zagorje bogato autohtonih sorata vina koja imaju velik potencijal da budu zaštićene na Europskoj i nacionalnoj razini. – Kvaliteta vina je dostojna svake ponude, a naša regija je vinska regija i sada to moramo zaštititi, zaključio je župan Željko Kolar.

Kroz tjedan dana trajanja „Branja grojzdja“, u Pregradi će se izmjenjivati brojni sadržaji, njih čak 50-ak, a kako je najveća vrijednost manifestacije tradicija, kruna će biti povorka beračica i beračica, odnosno prikaz kako se u Hrvatskom zagorju nekada išlo u berbu, kako se prerađivalo grožđe, ali i kako se nakon toga slavilo i veselilo.

loading