Skip to content

Pisanica od srca u Koprivnici

Posted in Radio Kaj izravno

Svečano otvorenje tradicionalne izložbe pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici, održat će se u petak, 24. ožujka 2017. godine, točno u podne. Posjetitelji će imati priliku vidjeti najviše izloženih pisanica dosad,  te uživati u programu u uskrsnom ozračju. Projekt Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije „Pisanica od srca“ obilježava ljetos deset godina postojanja te su se tim povodom u prostorijama Županijske uprave okupili i obratili novinarima župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc, zajedno sa suradnicima, te naivni umjetnici koji su tijekom godina sudjelovali u oslikavanju pisanica. – Osnovna intencija bila je spojiti tradiciju oslikavanja pisanica u našem kraju s naivnom umjetnošću i kada smo to dvoje spojili, odlučili smo raditi na velikim formatima koji mogu funkcionirati u javnom prostoru.“,  ističe direktor Zdravko Mihevc.

Župan Darko Koren prisjetio se mnogih lijepih trenutaka vezanih uz projekt, gdje je kao krunu izdvojio poklon pisanice papi Benediktu XVI. u Vatikanu, naglasivši kako će projekt i dalje imati njegovu punu podršku. – Uvijek nam je bio cilj zadovoljiti dva bitna elementa, a to je promocija ovog dijela Podravine, odnosno Koprivničko-križevačke županije te promocija naivne umjetnosti, kao posebnosti ovog kraja, ističe župan Darko Koren.

Prvu je pisanicu, koja je bila izrađena od drveta, oslikao Branko Dolenec, a uskoro su mu se pridružili i ostali umjetnici koji su na taj način naivu željeli sačuvati od zaborava i prenijeti svoja znanja, kako javnosti, tako i budućim generacijama. Predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek, dodao je: „Deset godina je i puno i malo. Kada smo radili prvu pisanicu u Hlebinama, bili smo oduševljeni – idemo slikati u maniri naive i pokazati što znamo. Nastavljamo tradiciju naših velikana na koje smo neizmjerno ponosni.“

Turistička je zajednica naglasila i zadovoljstvo velikim medijskim odjekom projekta, u sklopu kojeg je ostvarena suradnja s inozemnim medijskim kućama, te je tako kineska novinska agencija Xinhua News Agency snimila prilog o Pisanicama, kao i novinska agencija Reuters te BBC. Tijekom deset godina trajanja „Pisanice od srca“, u 82 grada diljem Hrvatske i inozemstva izloženo je 75 pisanica, a projekt je otvorio put i višegodišnjim međunarodnim suradnjama, primjerice s Općinom Lendava u Sloveniji. Pisanice su tako krasile trgove, galerije i sajamske prostore Rima i Vatikana, New Yorka, Milana, Ferrare, Budimpešte, Klagenfurta, Bruxellesa, Praga, Graza, Salzburga, Beča, Münchena, Bogdanaca, Balatonboglara, Nikšića, Riversidea, Pečuha, Pariza, Rige, Kotora, Međugorja, Subotice, Zagreba, Varaždina, Dubrovnika, Vukovara, Marseillea, Unterpullendorfa, Tomislav-grada, Orebića, Konstanza i  Koprivnice.

U sklopu obljetnice predstavljena je i brošura „Pisanica od srca – 10 godina“ u kojoj su sve važne informacije o projektu, a direktor Mihevc na kraju je zahvalio svima uključenima, koji su na bilo koji način dali svoj doprinos tijekom godina.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading