Skip to content

Pjesma i tambura uz sjećanje na Damira Mihoveca Mikija

Posted in Radio Kaj izravno

Povodom pete godišnjice smrti jednog od najpoznatijih primaša, tamburaškog producenta i managera Damira Mihoveca Mikija u Markuševcu je  u ponedjeljak 28. rujna održana promocija albuma “U sjećanje na Mikija – koncert iz Lisinskog “Nek’ noćas pjesme plove”.

Godinu dana nakon Mikijeve pogibije, prijatelji i njegova obitelj organizirali su 25. travnja 2016. koncert u njegovu čast u KD Vatroslava Lisinskog, a snimke s koncerta objedinjene su na ovom nosaču zvuka.

Promociji su prisustvovali članovi obitelji, prijatelji i kolege, a  Radio Kaj u izravnim je javljanjima glazbenog urednika Darka Kožine u svoj program, prenio dio atmosfere te uz brojne sugovornike evocirao sjećanja na legendarnog glazbenika.

O sjećanjima na Mikija za Radio Kaj govorili su: njegov sin Zvonimir, član Ex Panonije Željko Miloš Jinx te Marko Bujanović frontman Gazdi, Domagoj Pisuljak iz sastava OSDS i  Mikijev nečak Ivan Mihovec koji se s veseljem odazivaju svakom pozivu Radija Kaj na suradnju, a nastupali su i u Lisinskom  na koncertu Radija Kaj „U ozračju Kaja“ te na našem rođendanskom koncertu. Radio Kaj je i popularnu emisiju „ Pjesma i tambura“, urednice Karmen Špiranec, u nedjelju 4. listopada 2020. godine posvetio neprežaljenom glazbeniku.

Damir Mihovec Miki rođen je u Zagrebu 1963. godine, a tamburu (bisernicu) počeo je svirati još kao osnovnoškolac. “Za sebe je znao reći da je volio tamburicu više od đačke torbe, šestinski šešir i ‘črleni’ lajbek više od balonera i šimi cipela.” – napisao je Stjepan Šagovac u osobnom, iskrenom osvrtu koji je dijelom knjižice ovog izdanja.

Na koncertu “Nek’ noćas pjesme plove” nastupila su najjača imena tamburaške glazbe među njima i EX Panonia, Gazde, O.S.D.S., Dike, Šarmeri, Najbolji hrvatski tamburaši i mnogi drugi, a svi oni bili su Mikijevi suradnici i dugogodišnji kolege.

Miki Mihovec bio je poznat kao voditelj tamuraškog sastava EX Panonia, producent velikog broja tamburaških pjesama i albuma, a jedno od najvećih dostignuća postigao je kao osnivač, voditelj aranžer, glazbeni i izvršni producent popularnog sastava Gazde. Sa “Zagrebačkim Beatlesima s tamburama”, kako su ih vrlo brzo prozvali glazbeni novinari, 1995. godine osvojio je i nagradu Porin za za najbolji album tamburaške glazbe “Zbog tebe sam to što jesam”.

Tijekom karijere surađivao je s brojnim velikim imenima hrvatske estrade među kojima su bili Vice Vukov, Maja Blagdan, Krunoslav Kićo Slabinac, Jasna Zlokić, Vera Svoboda, Zvonko Bogdan, Duško Lokin i mnogi drugi.

Miki je bio i ostao glazbeni velikan, čovjek široke duše i velikog srca koji je svojim radom i djelom okupljao i spajao razne ljude, a za njim su ostale stotine pjesama i melodija kojima ja zauvijek obogatio našu glazbenu scenu.

loading