Skip to content

Počast žrtvama holokausta na Židovskom groblju u Varaždinu

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Da se svi moramo boriti protiv antisemitizma koji u svijetu ponovo jača, poručio je, položivši vijenac na Židovskom groblju u Varaždinu, povodom 27. siječnja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, izraelski veleposlanik Ilan Mor. Vijence su položili i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.
„Antisemitizam je kronična bolest protiv koje se svatko od nas mora boriti. I Židovi i nežidovi moraju se zajedno boriti protiv teorija zavjere koje podmazuju kotače antisemitizma. Nažalost, antisemitizam jača u cijelom svijetu“, rekao je Mor.
Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec je podsjetila da su početkom 40-tih godina prošlog stoljeća u nekoliko dana iz Varaždina odvedeni gotovo svi Židovi, pa će sinagoga koja se obnavlja biti znak trajnog sjećanja na pripadnike židovske zajednice u Varaždinu.
„Mi imamo sinagogu, ali nažalost nemamo više židovsku zajednicu. Ta sinagoga više neće biti bogomolja, bit će neka vrsta kulturnog centra“, rekao je gradonačelnik Neven Bosilj te dodao da je Varaždin počast žrtvama holokausta odao i otvorenjem izložbe počasnoj građanki Evi Akerman.
Izraelski veleposlanik Mor je u Prvoj gimnaziji održao predavanje u sklopu projekta „Znanjem protiv žrtve“ te gimnazijalcima poručio da nitko ne može biti dobar građanin, u Hrvatskoj, Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama ili bilo gdje drugdje u svijetu, bez učenja i razumijevanja, što je dovelo do sustavnog uništavanja šest milijuna Židova.

loading