Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 18.-20.3.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Novi predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada je zagorski saborski zastupnik Tomislav Končevski iz Zaboka. Novi potpredsjednici su Robert Greblički i Marko Magdić, a tajnik stranke je Damir Hrdas. 

ZAGREB – Novi predsjednik HSS-a je Krešo Beljak, odlučili su izaslanici izborne Glavne skupštine HSS-a u drugom krugu glasovanja. Krešo Beljak dobio je 398 glasova, a Nenad Matić 335 glasova izaslanika izborne skupštine. Glasovanju u drugom krugu je pristupilo 737 izaslanika, nevežećih listića bilo je četiri.beljak

LUDBREG- Povodom Dana Grada Ludbrega, u centru Ludbrega je održana tradicionalna ulična utrka „Centrum mundi 2016“. Utrka se trčala gradskim ulicama sa startom i ciljem na Trgu Svetog Trojstva. Nakon dječje utrke u kojoj su sudjelovala djeca ludbreške OŠ, glavna utrka u dužini deset tisuća metara okupila je brojne trkače iz Ludbrega i okolice. Glavni organizator utrke je POU Dragutin Novak, Grad Ludbreg i Turistička zajednica Grada Ludbrega, a o njoj su u program Radija Kaj govorili gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i ravnatelj POU Branko Dijanošić.   

LUDBREG – Dan grada Ludbrega svečano se u subotu 19. ožujka obilježava nizom sadržaja. Središnji dio obilježavanja bila je svečana sjednica Gradskog vijeća, ali se brojni  gospodarski,  kulturni, sportski i drugi sadržaji vezani uz dan grada, odvijaju u Ludbregu od početka mjeseca ožujka. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Ludbrega, održanoj u subotu 19. ožujka u povodu Dana grada, varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku uručeno je javno gradsko priznanje kojim je proglašen počasnim građaninom grada Ludbrega. Prije početka svečane sjednice, na Trgu sv. Trojstva, pokraj tzv. solarnog drveta, gdje će građani moći puniti mobitele i električne bicikle, održana je konferencija za novinare, na kojoj je, osim o ovoj investiciji, realiziranoj uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i tvrtke Ducati, gradonačelnik Dubravko Bilić, upoznao novinare s novim infrastrukturnim projektima u Ludbregu. Dan grada Ludbrega obilježava se 19. ožujka, budući da je upravo na taj dan 1513. godine Svetom bulom, papa Leon X. Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove.   

DUBRAVICA – Četvrti po redu Uskrsni sajam OPG-a i udruga Općine Dubravica i susjednih općina održava se danas, 19. ožujka 2016. godine u športskoj dvorani PŠ „Pavao Štoos“ u Dubravici. Predstavlja se 20-ak izlagača sa svojim kvalitetnim obrtničkim, tradicijskim i umjetničkim proizvodima, istaknuo je načelnik Općine Dubravica Franjo Štos otvarajući manifestaciju. Organizator sajma je Općina Dubravica, suorganizator Turistička zajednica „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, pokrovitelj Zagrebačka županija, a medijski pokrovitelj Radio Kaj. I ovaj sajam pokazuje dobru međusobnu suradnju i sve ono čime se cijeli zaprešićki kraj može pohvaliti, naglasio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Uskrsni sajam u Durbavici otvoren je do 20,00 sati, a cijelo vrijeme trajanja pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program brojnih KUD-ova iz okolnih općina.

VARAŽDIN –Trilateralni susret Predsjednice Republike Hrvatske, Predsjednika Republike Austrije i Predsjednika Republike Slovenije održan je danas u Varaždinu. Mjesto radnog sastanka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s predsjednicima Republike Austrije i Republike Slovenije Heinzom Fischerom i Borutom Pahorom bio je varaždinski Stari grad. img_4755.jpgRazgovaralo se o migrantskoj krizi, suradnji na području srednje Europe , a jedna od tema razgovora bila je vezana uz euroatlanske integracije na području jugoistočne Europe. Predsjednica Grabar Kitarović i njeni kolege Heinz Fischer i Borut Pahor održali su nakon sastanka i konferenciju za novinare u županijskoj palači u Varaždinu. Hrvatska predsjednica je danas u pratnji gostiju iz Austrije i Slovenije i varaždinskih domaćina prošetala ulicama u povijesnoj jezgri Varaždina.kitarović varaždin

DUBROVNIK – Poslovni uzlet grada Dubrovnika održan je danas, 18. ožujka 2016. godine, a o svemu iz Dubrovnika izvještava ekipa Radija Kaj, medijskog pokrovitelja Poslovnog uzleta.  Poslovni dnevnik u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županijom i Dubrovačkom razvojnom agencijom organizira besplatna informativna predavanja i edukacije za poduzetnike, obrtnike i vlasnike OPG-ova, kao i za sve koji žele aktivno raditi na poboljšanju svoga znanja i upoznati alate za unaprjeđenje poslovanja. img_4740.jpgTakođer, u organizaciji Poslovnog dnevnika bit će održan i Festival poduzetništva, obrta i OPG-a pod nazivom ‘Moja poduzetna Hrvatska’, gdje će se putem izložbeno-prodajnog sajma prezentirati mali i srednji poduzetnici i obrtnici, s ciljem popularizacije i promocije malog i srednjeg poduzetništva, obrta i OPG-a kroz vlastite proizvode. Navedeni događaj otvorili su Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore te Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika. Hrvatska obrtnička komora otvorila je nove prostorije za rad Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije.img_4753.jpgimg_4737.jpg

ZAGREB – Druga međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Fedor Rocco“ na temu „Život u digitalnom dobu: društveni aspekti“ održava se danas u Zagrebu u organizaciji Visoke poslovne škole Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Cilj konferencije je otvoriti znanstvenu i stručnu raspravu o mjestu i ulozi čovjeka u digitalnom društvenom okruženju. Rad konferencije podijeljen je u tri tematska modula: marketing, komunikacije, te suvremene ekonomske teme. U sklopu konferencije „Fedor Rocco“ organizirane su i dvije radionice namijenjene studentima iz područja marketinga i komunikacija. Na konferenciji sudjeluju eminentni gosti predavači iz Velike Britanije, Njemačke i Španjolske, od kojih se posebno ističe Kevin Warwick – zamjenik prorektora za istraživanje na Sveučilištu Coventry, TED govornik i znanstvenik s devet počasnih doktorata, koji je prvi u svijetu postigao direktnu elektronsku komunikaciju između dva ljudska nervna sustava, što je osnova za misaonu komunikaciju.

KRAPINA – Izborna Skupština Društva prijatelja grada Krapine održana je u petak 18.03. 2016. godine u Krapini. Izabrana su tijela Udruge i donesen je program rada za naredno razdoblje od četiri godine.  Za predsjednika je ponovno izabran Marijan Cerovečki, za potpredsjednika Mijo Krog, a za tajnicu društva izabrana je Anica Štrok.  U sklopu udruge djeluje i Kuburaški zbor Dr. Ljudevit Gaj Krapina, za čijeg je zapovjednika izabran Dragan Leljak. 

ZAGREB – Naš dragi KAJ, u pjesmi i stihu, u nedjelju, 20. ožujka 2016. godine, ispunit će hrvatski hram kulture – Veliku koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Svečanost KAJ-u, s pozornice, na svoj prepoznatljivi način, izrazit će: popularni zagorski glumac i recitator Adam Končić, kajkavska pjevačka nada Gabrijela Hrženjak, prepoznatljivi i vrhunski ženski vokalni sastav Kirjales, poznati umjetnici na tamburici Fakini i veliko ime zagorske narodne glazbe, utemeljene na klarinetu, trubi i baritonu – Zagorski mušketiri, te naš najpoznatiji kajkavski kantautor Ivica Pepelko. Svi, okupljeni pozivom Radija Kaj, u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pokazat će još jednom kako se treba njegovati, svirati i pjevati KAJ-u te tako oplemenjivati nezaobilazni dio naše hrvatske baštine. Radiju Kaj i kajkavskim izvođačima, i ovom prilikom, u Lisinskom, očekujemo, pridružit će se, u plemenitom glazbenom projektu, brojni poklonici i podupiratelji dragog nam KAJ-a. Koncert Kajkavci u Lisinskom na rasporedu je u nedjelju, 20. ožujka, od 19,00 sati.

DONJA STUBICA – Kuharski kup „Zlatna lipa“ Hrvatskog kuharskog saveza u organizira danas u Donjoj Stubici udruga kuhara Krapinsko-zagorske županije. Riječ je svojevrsnom festivalu u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Svečana večera i proglašenje pobjednika ovog renomiranog natjecanja održava se večeras u 20,00 sati u hotelu u Donjoj Stubici.

img_4769.jpg

ČAKOVEC – Svečanost obilježavanja 25. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave varaždinske „RODA“ održana je danas u prostorijama Policijske uprave međimurske. Naime, ova policijska postrojba za posebne namjene, koja je kasnije preimenovana u specijalnu jedinicu policije osnovana je 18. ožujka 1991. godine te je na svoje prve ratne zadatke kretala iz prostorija današnje Postaje prometne policije Čakovec. Upravo je u holu zgrade sjedišta Policijske uprave međimurske danas otkrivena Spomen ploča ovoj specijalnoj jedinici, a svečanom događaju su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Zoran Vidović, načelnici i djelatnici PU varaždinske i PU međimurske, pripadnici RODE, kao i obitelji poginulih i nestalih branitelja s područja Međimurja.

RADOBOJ – Sufinanciranje kupnje električnog vozila poduzeću KulTuRa Radoboj d.o.o., čiji je osnivač Općina Radoboj, odobrio je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kupnjom električnog automobila postići će se znatne uštede, jer će koristiti električnu energiju iz fotonaponskih kolektora postavljenih na zgradi zavičajne zbirke. Također, do kraja ove godine u Radoboju će biti postavljana i brza punionica za vozila na električni pogon, što će također biti sufinancirano sredstvima Fonda.

ĐURĐEVAC – Proizvođači vina iz Koprivničko-križevačke županije okupljeni u Klasteru vinogradara Đurđevac nastupili su na međunarodnom sajmu Gast-Intervino u Klagenfurtu. Nastup je realiziran u suradnji s Udrugom vinara Koruške iz Austrije i Županijom Vas iz Mađarske. Na zajedničkom izlagačkom prostoru predstavljena su vina koja su osvojila odličja na izložbi vina Zlatna vina Alpe Adria održanoj u svibnju prošle godine u Đurđevcu. Izlagački prostor na sajmu financiran je sredstvima zajedničkog projekta Saveza Alpe Jadran, dok je Koprivničko-križevačka županija osigurala prijevoz i smještaj za vinare. Tijekom sajma zamjenik župana Darko Sobota sastao se s glavnim tajnikom Saveza Alpe Jadran Thomasom Pseinerom, te su razgovarali o projektima koji se pripremaju za natječaj Saveza otvoren do kraja ožujka. Sobota je razgovarao i s predstavnicima Koruške udruge vinara te predstavnicima organizacija vinara iz Slovenije.

ZAGREB – Europa Donna Hrvatska – hrvatski forum za borbu protiv raka dojke ove godine obilježava 20. „Dan Narcisa“ – dan posvećen oboljelima od raka dojke. Taj iznimno važan dan i ovoga puta se, već tradicionalno, održava u sklopu kampanje „Darujmo ružičasti život“, kojom Europa Donna prikuplja sredstva za kupnju aparata za intraoperativno zračenje. Dan Narcisa održat će se ove subote, 19. ožujka na Cvjetnom trgu s početkom u 10,00 sati.

loading