Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Potpredsjednik Vlade Štromar u Krapini

Posted in Vijesti

Odluke o financiranju pet projekata energetske obnove na području Krapinsko-zagorske županije, za koje je osigurano preko 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava,  uručio je danas, 07. ožujka 2018. godine, u Krapini potpredsjednik Vlade RH ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Odluke o financiranju preuzeli su u ime prijavitelja, župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici Pregrade i Donje Stubice, Marko Vešligaj i Nikola Gospočić, a svojim su dolaskom potporu projektu dali i saborska zastupnica Marija Puh te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.  Riječ je o energetskoj obnovi zgrade Društvenog doma Pustodol iz Donje Stubice, zgrade OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice, zgrade Društvenog doma Donji Matenci iz Donje Stubice, zgrade OŠ Josipa Broza iz Kumrovca i upravne zgrade Grada Pregrade.

– Prema razgovorima sa županijskim gradonačelnicima i načelnicima znam da ima još puno prijavljenih projekata na taj isti natječaj i u narednom razdoblju očekujemo još više sredstava koja će doći u Krapinsko-zagorsku županiju – rekla je Marija Puh. – Moram podsjetiti da je ova županija prva osnovala Regionalnu energetsku agenciju koja je sada i predvodnik u energetici u Europi. Drago mi je da župan te načelnici i gradonačelnici uspjevaju krojiti takve projekte – istaknuo je Siniša Hajdaš Dončić.  Na području grada Donje Stubice se energetski obnavljaju dva društvena doma. Radi se o Pustodolu i Donjim Matincima.- Ukupna vrijednost je milijun i 100 tisuća kuna, a od tog iznosa 684 tisuće kuna je bespovratnih sredstava – objasnio je Nikola Gospočić.

–  Dobili smo danas milijun i 960 tisuća kuna i sa tim sredstvima obnovit ćemo kompletnu stolariju, fasadnu ovojnicu i sustav grijanja – rekao je Marko Vešligaj. – U prošlom natječaju prijavili smo 4 škole i odobrena su nam sredstva ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna. Ovaj puta prijavili smo ponovno 4 škole, danas smo dobili odluku za dvije – Osnovne škole u Gornjoj Stubici i Kumrovcu te dobili nešto manje od 7 milijuna bespovratnih sredstava – naglasio je župan Željko Kolar.

– Krapinsko-zagorska županija energetskom obnovom već godinama smanjuje troškove potrošnje energije, te tako stvara prostor za usmjeravanje tih sredstava u druge projekte,  kao što su vrtići ili uređenje klizišta – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Realizacijom projekata u prosjeku će biti ostvarene energetske uštede od 66,73%, a ovo su ujedno prve Odluke koje se dodjeljuju u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’.

 

 

loading