Skip to content

Novi potres devet kilometara od Siska i 46 kilometara od Zagreba

Posted in Vijesti

ZAGREB – Središte potresa, koji je oko 12,20 sati zatresao Hrvatsku bio je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje, izvijestio je EMSC. Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara. Snažan potres izazvao je oštećenja na objektima u Zagrebu, ali zasad nemamo dojava o stradalim ljudima – izjavio je nakon snažnog potresa pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. Kalinić je rekao da odmah kreću pružiti pomoć stradalima u Petrinji i  na ostalom području koje je strašno pogođeno potresom. Potres se osjetio u cijeloj Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Veći dio Zagreba ostao je bez struje, velike su kolone automobila, tramvaji ne voze, a građani su izašli na sigurno na ulice. Iz Ureda mole sve građane da ostanu još neko vrijeme vani, dalje od građevina te da ostanu smireni. Iz Policijske uprave zagrebačke pozvali su u utorak građane da osobna vozila koriste samo u hitnim situacijama. Pozivaju i da se građani drže drugih preporuka u slučaju potresa.

Iz Gradske plinare Zagreb izvijestili su o postupanju  s plinom nakon potresa. Plin na glavnom ventilu smještenom u žutom ormariću na objektu građani trebaju zatvoriti samo u slučajevima ako osjete miris plina te ako im je srušen ili oštećen dimnjak te da o tome obavijeste Gradsku plinaru Zagreb na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741. Preporuka je zatvoriti i ventil ispred plinomjera., izvijestili su iz Gradske plinare Zagreb.

Europski mediteranski seizmološki centar procijenio je  da je potres u Petrinji osjetilo šest milijuna ljudi. Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) procijenio je da se potres u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

 

 

loading