Skip to content

Predsjednica za kraj na Radiju Kaj

Posted in O Radiju Kaj, and Radio Kaj izravno

Na kraju trodnevnog boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je u petak 26. siječnja 2018. godine Radio Kaj, gdje su joj domaćini bili direktor Drago Gradečak i glavna urednica Biserka Jakšić. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obratila se iz krapinskog studija Radija Kaj slušateljima i govorila o boravku u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i odgovorila na brojna druga aktualna pitanja.

Boravak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Krapinsko-zagorskoj županiji pratila je terenska ekipa Radija Kaj sastavljena od devet osoba, novinara, tehničara i snimatelja koji su se izravno javljali u program Radija Kaj u Mediaservis, za web stranice, a sve je kamerom bilježio Boris Pavleković, kojega je za uspomenu snimio službeni fotograf predsjednice Filip Glas. Radio Kaj zahvaljuje i osoblju predsjednice s kojim je naša ekipa izvrsno surađivala, baš kao i županu i ljudima iz Krapinsko-zagorske županije.

TREĆI DAN BORAVKA U ZAGORJU, 26.01.2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak, 26. siječnja 2018. godine, trećeg -zaključnog dana boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, obišla je plastenike, poligone za praktičnu nastavu, vinograde, voćnjake i klijeti, škole, gradove i općine, nacionalno svetište Majke Božje Bistričke … Predsjednica Grabar-Kitarović je u jutarnjim satima u Gornjoj Stubici položila cvijeće ispred spomenika vojnom pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu, te prisustvovala potpisivanju Ugovora o sufinanciranju izgradnje Spomen-kuće Rudolfa Perešina. – Ponosna sam, zbog svih pilota , zbog svih onih koji su sudjelovali u obrani naše zemlje i onih koji su pali za nju – izjavila je udovica Rudolfa Perešina, Ljerka zahvaljujući predsjednici na dolasku u Gonju Stubicu. Krapinsko-zagorska županija je za ovu godinu osigurala 150.000 kuna za Spomen kuću Rudolfa Perešina. – Nadam se da će sljedeće godine ovaj objekt biti završen i da će mladi dobiti mjesto na koje mogu doći učiti o Domovinskom ratu, a hrvatski branitelji iz svih krajeva zemlje mjesto na kojem se mogu prisjetiti slavnih dana i slavnog pilota Rudolfa Perešina – izjavio je župan Željko Kolar. – Ova Spomen hiža iznimno je bitna, jer treba čuvati i njegovati istinu o Domovinskom ratu, ali isto tako dokazuje koliko su  Zagorje i cijela Hrvatska bili ujedinjeni u obrani domovine – izjavila je u Gornjoj Stubici predsjednica Kolinda Grabar Kitarović  i dodala, kako  Zagorje nije bilo na crti bojišnice, ali su Zagorci branili svaki dio domovine.

Posjet je nastavljen u Donjoj Stubici, gdje je obišla tvrtku Frassinox Božić, a zatim u Bedekovčini, gdje se predsjednica družila s učenicima i djelatnicima Srednje škole i njihovog Poljoprivrednog učilišta. Čak je pomogla učenicima u uređenju buduće vinske kleti postavivši pločicu. – Ovo je veliki dan za općinu Bedekovčina i njene mještane koje je po prvi puta u novijoj povijesti posjetila Predsjednica Republike – izjavio je načelnik Darko Ban. Predsjednici se u školi pridružio i državni tajnik u Ministarstvu poljopprivrede Tugomir Majdak i upoznao ju,  kako je Ministarstvo poljoprivrede krajem prošle godine odobrilo 450 tisuća kuna za nabavku opreme i mehanizacije za školu, da bi edukacija učenika bilo još uspješnija. I Zdravko Tušek ravnatelj Savjetodavne službe je pohvalio ovaj posjet predsjednice Srednjoj školi tj. Poljoprivrednom učilištu u kojem vrijedni učenici stječu nova znanja.

Na početku posjeta Mariji Bistrici predsjednica se susrela s predstavnicima OPG-ova i pohvalila njihov rad, ističući njihov veliki potencijal, budući da interes za zdravim, ekološkim proizvodima raste kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. U Mariji Bistrici predsjednica je obišla i nacionalno marijansko svetište, a potom je posjetila Konjščinu i Mihovljan.

Pred sam kraj svog boravka u Zagorju, predsjednica je posjetila i Radio Kaj, gdje joj je domaćin bio direktor Drago Gradečak, a bila je to prilika da kroz razgovor s glavnom urednicom Biserkom Jakšić, emitiran uživo u programu Radija Kaj, rezimira svoj trodnevni boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji. – Bila su ovo izrazito dinamična tri dana, no iz Zagorja odlazim puna srca i lijepih dojmova i sretna sam što sam bila u prilici još jednom se uvjeriti u posebnost ovog kraja, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

S obzirom da se upravo noćas održava manifestacija Noć muzeja, svoj boravak u Krapinsko-zagorskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske završila je posjetom atraktivnom Muzeju krapinskih neandertalaca.

DRUGI DAN BORAVKA U ZAGORJU, 25.01.2018.

Predsjednica  RH Kolinda Grabar Kitarović u Velikom Trgovišću je (četvrtak 25. siječnja 2018.) položila cvijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, čime je započeo drugi dan njenog boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji, gdje je od jučer, u Krapini, njen privremeni ured. Dobrodošlicu predsjednici zaželio je načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički zahvalivši što je mjesto rođenja prvog hrvatskog predsjednika odabrala za posjet. Nakon što je položila cvijeće ispred spomenika dr. F. Tuđmanu, predsjednica je razgledala spomen kuću te posebno prokomentirala izložene fotografije, osobito fotografiju s postrojavanja Zbora narodne garde i policije u Kranjčevićevoj, rekavši kako se joj je taj događaj u posebnom sjećanju.- Predsjednica je po dolasku u Krapinsko-zagorsku županiju istaknula vrijednost svih ljudi koji su stvarali hrvatsku državu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom  Franjom Tuđmanom, našim najvećim zagorskim sinom, zato je prilično da mu se poklonimo tu na njegovoj rodnoj grudi – izjavio je u Velikom Trgovišću saborski zastupnik Žarko Tušek. Da je za današnji predsjedničin posjet najvažnije gospodarstvo o kojem će biti govora na skupu u Humu na Sutli, ističe župan Željko Kolar koji će u Krapini u njenoj prisutnosti potpisati ugovor s ministrom državne imovine Goranom Marićem za dvorac Stubički Golubovec koji država na 40 godina ustupa Krapinsko-zagorskoj županiji.

Predsjednica je posjetila Predionicu u Klanjcu,  a u Zelenjaku položila cvijeće kod spomenika Lijepoj našoj.  Tamo ju je posebno oduševila recitacija učenika osnovne škole Ni Zagorje malo. – Moram reći da Zagorje nije malo, jer mi smo tu već drugi dan i uspjeli smo dosta toga obići, ali nas još puno toga čeka, a puno toga će ostati i kad dođemo drugi put – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Mimo protokola predsjednica je otišla u Oroslavje, gdje je rano jutros u velikom požaru stradalo skladište tvornice Aquafilcro. – Čujem kako je ovdje u Zagorju već solidarnost na djelu te su drugi ponudili tvornici svoj skladišni prostor dok se ne snađu – izjavila je predsjednica i izrazila  svu potporu Upravi, ali i radnicama i radnicima izrazivši nadu kako će se kroz nekoliko dana normalizirati radni uvjeti i nastaviti s proizvodnjom. Profesionalne vatrogasne postrojbe i oroslavski DVD obavili su sjajan posao, uspjeli spriječiti širenje požara na zgradu i pogone, tako da je šteta minimalna u odnosu na ono što se moglo dogoditi, istaknuo je župan Željko Kolar. Podsjetimo da je tvornica Aquafilcro, koja proizvodi konce, u listopadu prošle godine u rad pustila nove strojeve, vrijedne više od 2,5 milijuna eura.

Sadržajno bogat drugi radni dan predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u Krapinsko- zagorskoj županiji u značajnoj je mjeri u znaku gospodarstva. Tako je razgovarala sa zagorskim gospodarstvenicima i obrtnicima u Humu na Sutli, gospodarski najjačem središtu Krapinsko-zagorske županije. Takvu praksu predsjednice pozdravii su svi okupljeni, osobito načelnik općine Zvonko Jutriša, Davor Pleško predsjednik Obrtničke komore Krapinsko- zagorske županije, Josip Grilec predsjednik HGK-Županijske komore Krapina, Dragutin Ranogajec predsjednik Hrvatske obrtničke komore i savjetnik predsjednice za  gospodarstvo kao i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić. Tom je prilikom župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar naglasio kako bez gospodarstvenika koji su otvarali nova radna mjesta i punili županijski proračun ne bi bilo ni razvojnih projekta u školstvu i drugim značajnim područjima života županije koja se može pohvaliti izuzetnih izvoznim i općenito pozitivnim gospodarskim kretanjima. – U vremenu pred nama ključno je obrazovati kadrove na temelju potreba gospodarstva, a što će biti obuhvaćeno kroz kurilkularnu reformu. Osim toga nužno je vratit dostojanstvo obrtnika, popularizirati poduzetnički duh te utirati izvozni put proizvodima s oznakom Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta – poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović .

U Krapini je predsjednica prisustvovala potpisivanju ugovora za dvorac Stubički Golubovec. Ugovor o darivanju državne imovine KZŽ i gradu Donjoj stubici vezano uz projekt znanstveno-edukativno-zabavnog centra u dvorcu Stubički Golubovec, u nazočnosti predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, s ministrom državne imovine Goranom Marićem potpisali su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. Ministar državne imovine Goran Marić prilikom današnjeg potpisivanja ugovora je naglasio, kako se ovime povijest vraća povijesti, a dvorac Stubički Golubovec će se vratiti svojoj svrsi. – Često sam bila kritična prema dosadašnjem upravljanju državnom imovinom, jer je taj odnos nerijetko zaustavljao projekte i ulaganja – naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitajući potpisnicima. Ministar Goran Marić danas je ujedno gradonačelniku Krapine Zoranu Greguroviću uručio darovnicu o državnom zemljištu uz rijeku Krapinčicu, gdje je uređena šetnica.

Poslijepodnevni dio posjeta nastavlja se u Krapinskim Toplicama, gdje je u tamošnjoj Specijalnoj bolnici predviđen razgovor s turističkim djelatnicima te  posjet Centru za odgoj i obrazovanje i vodenom parku Aquae Vivae. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i u Krapini će posjetiti dvije tvrtke, Kotku i Presečki grupu, a drugi dan svojeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji završit će u Domu za stare i nemoćne Sv. Nikola, a potom u Franjevačkom samostanu u Krapini. Sadržajan i bogat program predsjednicu očekuje i u petak, 26. siječnja, a za sam kraj predsjednica dolazi na Radio Kaj.

PRVI DAN BORAVKA U ZAGORJU 24.01.2018.

Podizanjem zastave Predsjednice RH u Krapini je danas, 24. siječnja 2018. godine, počeo trodnevni posjet Kolinde Grabar Kitarović Krapinsko-zagorskoj županiji. Obraćajući se mnoštvu okupljenih građana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izrazila zadovoljstvo što će naredna tri dana moći razgovarati sa Zagorcima koji su uvijek čuvali slobodu i pravice i svoj kaj. – Izmještanje ureda Predsjednice prilika je da se pokaže zajedništvo, jer Hrvatska je jaka toliko koliko su jaki svi njeni krajevi –  istaknula je Kolinda Grabar Kitarović i dodala, kako i ovim posjetom daje potporu nastojanjima za decentralizaciju i davanje većih ovlasti županijama.Uz mnoštvo okupljenih građana, ispred zgrade Županije, uz gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića i župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara dočekali su je čelnici zagorskih jedinica lokalne samouprave, županijski dužnosnici i saborski zastupnici.

Podsjećajući na povijesne i kulturne vrijednosti Grada Krapine riječi dobrodošlice predsjednici je uputio gradonačelnik Zoran Gregurović. – Svi imamo isti cilj, a to je bolji život naših građana, te smatram da svi zajedno moramo graditi naše odnose na koristi koje nam donose sličnosti, a ne tražiti ono što nas razlikuje te na takvim postulatima graditi našu budućnost, rekao je Zoran Gregurović.

– Zagorci su kroz svoju povijest naučili živjeti od svoga rada te su dali velik doprinos opstanku hrvatskog naroda, a u današnjem je društvu potrebno napraviti iskorak, treba zajedno razmišljati kako napraviti nešto bolje za čitavu Hrvatsku, u svom je pozdravnom govoru rekao župan Željko Kolar. – S vama kao predsjednicom, sa Vladom republike Hrvatske ja sam apsolutno uvjeren da nam u našoj Hrvatskoj može biti bolje, naglasio je uz riječi dobrodošlice predsjednici Kolindi Grabar Kitarović župan Željko Kolar.

Nakon dočeka predsjednice i pozdravnih govora, predsjednica je preuzela svoj privremeni ured, sastala se s predstavnicima Županije, saborskim zastupnicima te gradonačelnicima i načelnicima koji su je upoznali s gospodarskim, turističkim i svim drugim potencijalima Krapinsko- zagorske županije, ali i  problemima koji ih muče. Prema riječima saborskog zastupnika i gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja samo ovaj grad ima brojne razvojne projekte, vrijedne 20 milijuna kuna, prijavljene na razne fondove. Pri tom je nerijetko zamjetan problem njihovog sufinanciranja s obzirom na limitirana sredstva gradova i općina. U nastavku je uslijedio susret predsjednice s udrugama hrvatskih branitelja koji su je upoznali s problemom financiranja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, a zbog smanjenja mjesečnog iznosa za liječenje hrvatskih branitelja. Razgovaralo se i o potrebi otvaranja hospicija te planovima postavljanja spomen obilježja u Krapini posvećenog svim poginulim zagorskim braniteljima kao i s postavljanjem spomen biste branitelju Brumenu u Desiniću. Sve u svemu zagorski su branitelji vrlo zadovoljni brigom resornog ministarstva i hrvatske države, osobito kroz Zakon o hrvatskim braniteljima, rekao je Žarko Miholić savjetnik za branitelje župana Krapinsko zagorske županije i ratni zapovjednik 103. zagorske brigade

U svom je privremenom Uredu u Krapini predsjednica je prvo primila predstavike Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, koje su predvodili predsjednik Damir Novina i potpredsjednik Drago Gradečak kojima je potvrdila da će biti pokroviteljica i ovogodišnjeg festivala Kajkavske popevke. Zajednički su istaknuli veliki značaj dječjeg festivala Mali kaj koji je, na žalost  medijski nepravedno zapostavljen uz uvjerenje da će ubuduće i tom sadržaju više pozornosti posvetiti HRT. Primila je i dekana Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenada Sikiricu i saborsku zastupnicu Mariju Puh.

Održan  je i prijem za građane i predstavnike udruga, a za iznenađenje se pobrinula Županijska udruga uzgajivača konja, čiji je počasni član već tri godine predsjedničin otac Branko koji ju je došao pozdraviti – u Krapinu. Iznenađenje je potpuno uspjelo, jer se zbog brojnih obaveza, nisu uspjeli vidjeti dva mjeseca.

U nastavku predsjednica je posjetila OŠ Augusta Cesarca u Krapini, gdje je u srdačnom susretu i sa smješkom s učenicima odradila mini-intervju u kojem je odgovorila na njihova pitanja poput, koliko ima godina i voli li čitati.

Posjetila je i uspješnu, izvozno orjentiranu tvrtku Jedinstvo Krapina, gdje joj je uz brojne suradnike, srdačnu dobrodošlicu uputio vlasnik Josip Mihalić.

S velikim pijetetom predsjednica je položila cvijeće kod spomenika poginulim policajcima ispred Policijske uprave KZŽ u Zaboku, te je potom i obišla gradilište područne škole u Martinišću, gdje joj je domaćin bio gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

loading