Skip to content

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Čakovcu

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji danas, 13. srpnja 2021. godine, boravio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Jedan od razloga posjeta je i završna konferencija projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, vrijednog 40,8 milijuna kuna, koji je s više od 34,6 milijuna kuna financiran europskim sredstvima, a kojeg je ovom prilikom predsjednik Vlade i službeno otvorio. – I ovo je primjer koji pokazuje značaj hrvatskog članstva u Europskoj Uniji, iz koje smo povukli značajna sredstva, a ovo će biti sjajan primjer interpretacije naše prošlosti budućim generacijama i još jedan od turističkih aduta Hrvatske, rekao je Plenković dodavši da će iznaći sredstva kako bi Međimurskoj županiji dodatno pomogli u financiranju ovog projekta. Uz premijera Plenkovića, Muzej nematerijalne baštine su obišli i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Inače, radi se o atraktivnom, multimedijalnom i interaktivnom postavu koji je podijeljen u dvije glavne cjeline koje nude spoj povijesne i kulturne baštine s najmodernijom tehnologijom. U prizemlju je postav pod nazivom „Stoljeće utvrde“ kojim se interpretira burna povijest fortifikacije čakovečkog dvorca, dok je na prvom katu smješten postav koji interpretira nematerijalnu baštinu Međimurja pod nazivom “Minijature”.

Predsjednik Vlade i ministri prethodno su se sastali sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem te gradonačelnicima Grada Čakovca, Preloga, Mursko Središće Ljerkom Cividini, Ljubomirom Kolarekom i Draženom Srpakom.

U sklopu programa posjeta, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je i radove na rekonstrukciji i dogradnji regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu u okviru projekta „Regionalni centar u strojarstvu SJEVER-TŠČ“

loading