Skip to content

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministri u Međimurskoj županiji

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U službenom posjetu Međimurskoj županiji u utorak, 27. prosinca 2022. godine, boravio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak, ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra zdravstva Vilija Beroša i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Po dolasku u Čakovec, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini. Uslijedio je radni sastanak na temu Razvojnog sporazuma za Sjever Hrvatske, uz prisustvo potpisnika Sporazuma: župana Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije Matije Posavca, Anđelka Stričaka, Željka Kolara, Darka Korena i Marka Marušića.

Uz ostalo, promijene dijela teksta Sporazuma i donošenje terminskog plana provedbe projekata predložio je župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar. – Ima puno prostora za iskorak, bolju suradnju te bržu realizaciju projekata. Predložio sam stoga da se izmijeni dio teksta Sporazuma i napravi terminski plan provedbe projekata. Svjesni smo činjenice da se svi ne mogu realizirati u isto vrijeme, iz razloga različitih prioriteta te dostupnih financijskih sredstava, pojasnio je župan Kolar.

Za pet sjevernih hrvatskih županija dodijeljeni su Ugovori za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije, Ugovori iz projekta „Zaželi“ te Ugovori za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Zadovoljstvo je izrazio međimurski župan Matija Posavec napomenuvši kako za Međimurje to znači nastavak ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

– Dvanaest milijuna kuna je vrijednost danas dodijeljenih ugovora, zahvaljujući čemu ćemo obnoviti zgradu za palijativnu medicinu, dograditi prostor za biokemijski i citološki laboratorij, izraditi projektnu dokumentaciju za novu osnovnu školu u Nedelišću, novi gradski park u Čakovcu te nastaviti s revitalizacijom bivših vojnih zgrada pretvarajući ih u dodatne kapacitete Centra znanja, rekao je župan Posavec.

– Posebno mi je drago što sam danas ovdje te što smo imali priliku uručiti 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna. Dijelom se odnose na pripremu projektne dokumentacije za provedbu projekata obuhvaćenih Razvojnim sporazumom za sjever Hrvatske. Tu je i 17 projekata „Zaželi“ koji su hrvatska posebnost i do sada su, na području ovih pet županija, omogućili zapošljavanje gotovo 2.000 žena koje skrbe o gotovo 10.000 ljudi, osoba starije životne dobi, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Dodijelili smo i sredstva ovdašnjim OPG-ovima, za sjajne projekte koji jamče opstojnost hrvatskog sela te daljnji razvoj poljoprivrede, rekao je Plenković.

 

Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske potpisan je prije točno godinu dana u Varaždinu. Ukupno je vrijedan 15,2 milijarde kuna i odnosi se na cijelo razvojno desetljeće ovog dijela Hrvatske. Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se i na skoro uvođenje eura te ulazak Hrvatske u Schengenski prostor naglasivši da je to presudni trenutak u daljnjem gospodarskom razvoju zemlje te unapređenju kvalitete života, poglavito stanovništva u pograničnom području.

 

 

loading