Skip to content

Predstavljanje u Londonu nagrađenih vina s područja Varaždinske županije

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Vina Vinarije deMar, Mežnarić, Majnar, Makar, Kirić, Koščak, Kopjar, Poljoprivredne zadruge Ivanec, Kaznionice Lepoglava, Vinarije Lovrini vinogradi, Vinskog hrama Kotolenko, Stručić, Šafram i Dvorca Maruševec na najprestižnijem svjetskom natjecanju, 18. Decanter World Wine Awards 2021. u Londonu, osvajači su srebrnih i brončanih medalja. Tim povodom 28. srpnja 2021. godine, predstavljanje nagrađenih vina s područja Varaždinske županije je održano u atriju Županijske palče u Varaždinu. Predstavljanju su nazočili predstavnici nagrađenih vinara, predstavnici ugostiteljskih objekata s područja Županije, načelnici i gradonačelnici, županijski vijećnici te turistički djelatnici, a na ostvarene rezultate osvrnuli su se župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i višestruki hrvatski sommelier prvak i Decanter sudac Siniša Lasan te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.
Inače, rezultati s najprestižnijeg svjetskog natjecanja objavljeni su prije dva tjedna. Ocijenjena su čak 18.093 vina iz 56 država, što je najviše u povijesti ovog događanja, među kojima 46 vina iz 15 vinarija iz Varaždinske županije. S osvojenih 8 srebrnih i 26 brončanih medalja vinari iz Varaždinske županije ostvarili su drugi rezultat u zemlji, nakon Istarske županije.
-Kvaliteta vina Varaždinske županije nedvojbeno iz godine u godinu raste – istaknuo je somelijer Siniša Lasan i napomenuo kako u ovoj županiji postoje vina koja zaslužuju biti dio hrvatske vinske scene te da je napredak u kvaliteti vina osobito zamjetan na području vinogorja Ludbreg i Varaždin.
Na inicijalnoj, financijskoj i logističkoj podršci Varaždinske županije, za sudjelovanje vinara na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina, zahvalio je Luka Košćak čija su vina osvojila čak četiri medalje, dva srebra i dvije bronce, te je izrazio zadovoljstvo zbog povijesnog rezultata vinara s područja Varaždinske županije.
-Ono što je za sportaše osvajanje medalje na ovogodišnjoj Olimpijadi u Tokiju to su nagrade s Decantera za vinare, stoga vam na vašem uspjehu i podvigu treba čestitati- rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak i uputio poziv svim ugostiteljima i hotelijerima da nagrađena vina s područja Varaždinske županije uvrste na svoju vinsku kartu.

loading