Skip to content

Predstavljen bogat program Dana grada Čakovca 2023.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Grad Čakovec svoj dan obilježava 29. svibnja, u spomen na 29. svibnja 1579. godine kada je grof Juraj IV Zrinski podgrađu čakovečke tvrđave dao status slobodnog trgovišta. Ovogodišnji program u četvrtak, 18. svibnja 2023. godine, najavili su gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik Gradske zajednice kulture Čakovec Nikola Kotur, direktor Turističke zajednice grada Čakovca Filip Horvat i predsjednik Atletskog kluba “Međimurje” Čakovec Mario Dobša. Program proslave održava se kroz šest dana, od četvrtka  25. do utorka 30. svibnja 2023. godine, i donosi 50 različitih programa kulturnih, sportskih i društvenih događanja odnosno zanimljivih sadržaja za sve generacije.

Vrhunac obilježavanja je Svečanost povodom Dana Grada Čakovca, koja će se održati u petak, 26. svibnja 2023. godine, u Centru za kulturu Čakovec, uz dodjelu javnih priznanja povodom Dana Grada. Zlatnik „Grb Grada Čakovca“ dobiva Ivan Zrna, nagrada Grada Čakovca za životno djelo ide Josipu Balogu, godišnje nagrade bit će uručene Bojanu Ružiću, Astronomskom društvu „Vega“ te Zrinskoj gardi Čakovec, dok će Nagradu „Adam Zrinski“ primiti Dječje gradsko kazalište Čakovec, pojasnila je gradonačelnica Ljerka Cividni. – Rekla bi da smo s proslavom zapravo krenuli već u utorak, 16. svibnja 2023. godine, kada smo preuzeli 18 milijuna eura iz ITU mehanizma kojima ćemo riješiti glavne strateške probleme Čakovca i mislim da je to jedan od najvećih poklona koji je Grad Čakovec mogao dobiti za svoj 29. rođendan, naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini.

Poklon Gradu je i međimurski mjuzikl „Zlatni cinkuš“, u organizaciji Gradske zajednice kulture Čakovca, čija će praizvedba biti na Dan Grada u ponedjeljak, 29. svibnja, a svečana premijera u utorak, 30. svibnja, u dvorani Srednje škole Čakovec. – To je zapravo čakovečka pripovijest s mužikom, plesom i popevanjem. Tekst je napisala Kristina Štebih, režiju potpisuje Dejan Buvač, a naslovne uloge tumače Tamara Korunek, Bojan Jambrošić i Tonka Pasarić dok u predstavi ukupno sudjeluje oko 75 ljudi. Ulaz na predstavu je besplatan, no ulaznice se trebaju podići u Turističkoj zajednici Grada Čakovca, rekao predsjednik Zajednice Nikola Kotur.

loading