Skip to content

Predstavljen Plan razvoja Međimurske županije do 2027. godine

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – „Međimurska županija – županija mogućnosti“ moto je pod kojim su objedinjeni projekti obuhvaćeni Planom razvoja Međimurske županije do 2027. godine, istaknuto je prilikom predstavljanja u srijedu, 13. srpnja 2022. godine, u Čakovcu. To je jedan od strateških dokumenata i temeljni razvojni dokument Međimurske županije na kojem je radilo više od 100 stručnjaka te se tiče svih stanovnika Međimurja, naglasio je župan Matija Posavec. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sanje Polanec Marinović, definirana su tri prioritetna područja: održivi razvoj, segment zdravo, uključivo i otporno društvo te zeleno i digitalno Međimurje.

Planom je obuhvaćeno i 12 strateških projekata. Onaj najvažniji odnosi se na proširenje i unapređenje Centra znanja Čakovec i vrijedan je 146,75 milijuna kuna. Za projekt ITEO znanstveni centar planirano je 76 milijuna kuna, za Zelenu oazu Čakovec 37,5 milijuna kuna, te za Revitalizaciju međimurskih dvoraca – Palače Zrinski i Dvorca Feštetić 117 milijuna kuna. U planu je i projekt „Proširenje infrastrukture i usluga Županijske bolnice Čakovec“, vrijedan 140,5 milijuna kuna, a posebni segment odnosi se na značajna ulaganja u obrazovanje. S ciljem uvođenja jednosmjenske, odnosno cjelodnevne nastave, izgradit će se ili dograditi 15 škola i dvorana, izgraditi nova Osnovna škola Nedelišće, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec te rekonstruirati i dograditi Srednja škola Prelog, budući Centar kompetentnosti iz turizma i ugostiteljstva. Nastavit će se s izgradnjom interpretacijskih centara diljem Međimurja, obuhvaćenih projektom Eko muzej Međimurje malo. Planirana je i uspostava Regionalnog distributivnog centra Međimurske županije, vrijednog 50 milijuna kuna, dok je za očuvanje međimurske vrste konja planirano 2,5 milijuna kuna.

– Svi ovi projekti, samo iz županijskog proračuna bit će financirani u iznosu od 5,2 milijardi kuna, a ostvari li se financiranje iz europskih i nacionalnih izvora, njihova vrijednost penje se na oko osam milijardi kuna, zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Plan razvoja Međimurske županije do 2027. godine te Strategija njegovog utjecaja na okoliš nalaze se u e-savjetovanju do 8. kolovoza 2022. godine i do tada zainteresirani mogu dati svoje prijedloge, komentare, opaske i pohvale na zacrtane smjernice razvoja Međimurske županije.

loading