Skip to content

Predstavljena knjiga „Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog“

Posted in Vijesti

SRAČINEC – Knjiga „Kulinarstvo i tradicijska jela Sračinca i Svibovca Podravskog“, čiji je autor poznati hrvatski kuhar Damir Crleni, predstavljena je u Domu kulture u Sračincu, a predstavljanju je prisustvovao i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Autor knjige Damir Crleni istaknuo je kako je ideja bila okupiti kuhare i mještane ovog kraja i krenuti s istraživanjem koja su to domaća, autohtona jela koja bi se mogla u knjizi mogli predstaviti. – Bio je to svojevrstan put u davnu prošlost, trebalo se sjetiti što smo to kao djeca jeli, što su jeli naši stari i kako su ta jela pripremana. U isto vrijeme krenuo je proces zaštite izvornosti Zdiganih krumpirovih štrukli s koščicama od tikve, na čemu predano rade u Udruzi žena Preslica Sračinec. Tako da je sve to objedinjeno u ovoj knjizi, koja će vjerujem biti lijepa uspomena, ali i potaknuti na pripremanje nekih od tradicijskih jela, u knjizi je naime i 16 recepata za njih, rekao je Crleni. Izdavanje knjige koja će biti trajan zapis o kulinarskoj i kuharskoj tradiciji ovog kraja, pohvalio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U prvom dijelu knjige su spomenuti recepti dok su u drugom dijelu predstavljeni mnogobrojni kuhari s područja Općine Sračinec, a svaki od njih predstavljen je kratkom biografijom, najdražim jelom i receptom. Knjiga je dvojezična te osim tekstova i recepata na hrvatskom, cijeli je sadržaj preveden i na engleski jezik.

loading