Skip to content

Premijer Plenković otvorio izložbu “Odašiljači i veze – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj”

Posted in Vijesti

ZAGREB – Izložbu “Odašiljači i veze – 95 godina radiodifuzije u Hrvatskoj” otvorio je u utorak, 8. lipnja 2021. godine, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
“Hrvatska je od samih početaka odašiljanja radijskog i televizijskog signala bila prethodnica u ovom dijelu Europe. Bilo u tehničkom pogledu, bilo u pogledu sjajnih ljudi koji su vodili taj cijeli proces”, kazao je premijer Plenković te istaknuo izvanredan doprinos Nikole Tesle i odao priznaje svima koji su bili zaslužni za streloviti razvoj tehnologije, ali i radija i televizije ocijenivši kako su ta dva medija i danas među najvažnijim izvorima informiranja.
“Od ključne važnosti za konkurentnost našeg gospodarstva je pružanje kvalitetnih digitalnih usluga građanima i u poslovne svrhe. Upravo stoga smo pokrenuli nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture vrijedan više od 100 milijuna eura, gdje je društvo Odašiljači i veze zaduženo za njegovu tehničku provedbu. Projektom će se izgraditi više od 5000 kilometara svjetlovoda i povezat će se područja na kojima trenutno nema strukturnih preduvjeta za digitalizaciju”, kazao je premijer. Dodao je i kako je Vlada prepoznala taj problem te na vrijeme reagirala s ciljem da se “osigura ravnomjeran razvoj, život i rad u svim krajevima Hrvatske” kao i da društvo Odašiljači i veze u Vladi smatraju važnim partnerom u nacionalnom programu oporavka.
“Jedna od predviđenih reformi je i jačanje povezivosti kao osnovne digitalne tranzicije društva i gospodarstva. Njome planiramo provesti regulatorni okvir na području elektroničkih komunikacija da bi se potakla ulaganja u izgradnju svjetlovodnih i 5G mreža te na taj način kućanstvima omogućilo korištenje širokopojasnog pristupa. Procijenjeni trošak u okviru ove reforme iznosi 950 milijuna kuna, a 800 milijuna kuna namijenjeno je za investicije za projekte lokalne samouprave. Tim projektima obuhvatit ćemo 125 lokalnih jedinica, 700.000 stanovnika i oko 125.000 kućanstava”, kazao je premijer Plenković.
Zaključio je i kako je u tom projektu digitalizacije nezaobilazna uloga Odašiljača i veza (OIV), a najavio je kako će se novim Zakonom o elektroničkim medijima omogućiti daljnji razvoj medija i kreativne industrije.
Direktor Odašiljača i veza Mate Botica naglasio je važnost tradicionalnih medija – radija i televizije, ali istaknuo značaj OIV-a u tehnološkoj potpori informiranju i informatizaciji društva.
“Radio i televizija od svojih početaka pa do današnjih dana prošli su veliki tehnološki razvoj, posebice u zadnjim godinama prošlog stoljeća i početkom ovog. Mi često volimo reći da će napredak tehnologije u idućih deset godina biti veći nego u proteklih sto godina i na to moramo biti spremni. Mi u OIV-u već jesmo”, kazao je Botica.
Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić kazala je kako Izložba je nastala u izvanrednoj suradnji Tehničkog muzeja i poduzeća Odašiljači i veze, a najavila je i kako će biti otvorena do 12. listopada.

loading