Skip to content

Proglašena prirodna nepogoda zbog mraza za područje cijele Varaždinske županije.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je danas, 9. travnja 2020. godine, donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode zbog mraza na području svih gradova i općina Varaždinske županije. Najveća oštećenja su trenutno u vinogradima s ranijim sortama vinove loze, odnosno u vinogradima u nižim predjelima koji su osjetljivi na niske temperature. Znatne štete su i u voćnjacima s obzirom da su pred cvatnjom ili u samoj cvatnji, kada su najosjetljiviji na mraz. – To je nanijelo velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Posljedice su smrzavanje i oštećenje radi čega se procjenjuje da će ovogodišnji prinosi biti značajno umanjeni – obrazložio je župan Radimir Čačić. Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni štetu trebaju prijaviti u roku od 8 dana od proglašenja prirodne nepogode, gradska i općinska povjerenstva u roku od 15 dana trebaju izraditi prva izvješća s procjenom ukupne štete, a konačnu procijenjenu štetu Županijskom povjerenstvu trebaju dostaviti u roku od 50 dana.

Prirodna nepogoda za područje Varaždinske županije proglašena je zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih mrazom i niskim temperaturama u razdoblju od 2. do 8. travnja, kada su zabilježene temperature od -6 do -2℃. To je nanijelo velike materijalne štete na poljoprivrednim trajnim nasadima, u vinogradima te na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama. Posljedice su smrzavanje i oštećenje radi čega se procjenjuje da će ovogodišnji prinosi biti značajno umanjeni negdje i do 70%.

Prirodna nepogoda zbog mraza proglašena je za općine i gradove: Bednja, Beretinec, Breznica, Cestica, Donja Voća, Martijanec, Gornji Kneginec, Breznički Hum, Ivanec, Jalžabet, Klenovnik, Lepoglava, Ludbreg, Ljubešćica, Mali Bukovec, Maruševec, Novi Marof, Petrijanec, Sračinec, Sveti Đurđ, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Varaždin, Varaždinske Toplice, Vidovec, Vinica, Visoko i Veliki Bukovec.

Inače, Državno povjerenstvo je zbog izvanrednih okolnosti donijelo zaključak prema kojem se podaci o štetama nastalima zbog prirodnih nepogoda mogu unositi i izvan zakonom propisanih rokova, i to tako dugo dok su u Republici Hrvatskoj na snazi restriktivne mjere za suzbijanje epidemije koronavirusom

loading