VARAŽDIN – Istraživanja o blagodatima Varaždinskog bučinog ulja, prirodnom antioksidansu, koje je vrhunski proizvod u zdravstvenom i gastronomskom smislu, predstavili su renomirani stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković, Sveučilišta Sjever i Bioinstituta Čakovec, u utorak 22. veljače 2022. godine na Znanstvenom skupu u Varaždinu. Prezentirane su i važnosti njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a prikazan je i povijesni pregled razvoja uljara te izazovi u njegovoj proizvodnji. Cilj ovog skupa je promocija i isticanje brenda, budući da je Varaždinsko bučino ulje jedino zaštićeno u Republici Hrvatskoj, a Županija ga kroz brojne aktivnosti želi dodatno prezentirati građanima te ih potaknuti na još veću svakodnevnu konzumaciju. – Proizvodnja našeg „crnog zlata“ u posljednje vrijeme ima ekspanziju i iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji znanje prenose i na mlađe generacije, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec. Inače, bučino ulje na području Varaždinske županije proizvodi 36 poljoprivrednika na oko 1.100 hektara zemljišta, a kako postoje i gospodarstva koja ulje proizvode samo za vlastite potrebe, ta brojka je i veća, rečeno je na Znanstvenom skupu.

Proizvodnja Varaždinskog bučinog ulja u uzlaznoj putanji
Posted in Vijesti