Skip to content

Proračun Međimurske županije za 2022. godinu 884,15 milijuna kuna

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Proračun Međimurske županije za 2022. godinu u konsolidiranom iznosu od 884,15 milijuna kuna izglasan je većinom glasova na 4. sjednici Skupštine Međimurske županije održanoj u petak, 17. prosinca 2021. godine, u dvorani TICM-a u Čakovcu. Bila je to posljednja radna sjednica u 2021. godini, na kojoj je usvojen i rebalans Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu koji sada iznosi 862,63 milijuna kuna, odnosno uvećan je za 2,15 milijuna kuna na osnovu povećanja materijalnih prava u sustavu zdravstva te poreznih prihoda.
Proračun za 2022. godinu, u konsolidiranom iznosu veći je za 3,7 %, dok je izvorni proračun Međimurske županije u iznosu 233,52 milijuna kuna.
Naime, 55% sredstava čine porezni prihodi i dobiti pravnih osoba „naslonjenih“ na županiju te decentralizirane funkcije dok 36% proračuna čine ugovoreni EU projekti, odnosno preko 90 % proračuna je sa zadanim prihodima, dok 8,5% proračuna predstavlja kapitalizacija imovine. Radi se o prihodu u iznosu od 17,5 milijuna kuna, temeljem prodaje zemljišta namijenjenog proizvodnoj djelatnosti, pojasnio je župan Matija Posavec.
Pri kreiranju proračuna, postavljena su tri cilja, naglasio je župan Posavec i kao prvi izdvojio njegovu održivost, kao drugi socijalnu osjetljivost, a treći cilj bio je osmisliti razvojni proračun, što je evidentno budući da sadrži čak 40 projekta od kojih 23 ima konkretnu aktivnost, a 17 je u stavkama pomoći općinama i gradovima kroz sufinanciranje projekata. Izuzetno važno je, što je ovako koncipirani proračun u simbiozi sa pet ključnih izvora financiranja u 2022. godini, rekao je Posavec i naveo Nacionalni plan otpornosti i oporavka, Razvojni sporazum, Industrijsku tranziciju sjevera Hrvatske, višegodišnji financijski program EU te ITU mehanizam, koji obuhvaća Čakovec i općine Nedelišće, Šenkovec, Strahoninec i Pribislavec. Na sjednici Skupštine prihvaćen je i prijedlog o kratkoročnom zaduženju Međimurske županije u visini 20 milijuna kuna. To predstavlja svojevrsni financijski „osigurač“ te će se njime pokrivati provedba projekta, poput energetske obnove u Županijskoj bolnici Čakovec, investiciji vrijednoj 40 milijuna kuna, od čega razliku do 18 milijuna kuna pokriva Međimurska županija, rekao je župan Matija Posavec.

loading