Skip to content

Prva u Hrvatskoj cjepivo primila štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci

Posted in Vijesti

Radio Kaj – Cijepljenju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

ZAGREB – U Hrvatskoj je u nedjelju, 27. prosinca 2020. godine, počelo cijepljenje protiv covida-19, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, štićenica Doma za starije osobe na zagrebačkoj Trešnjevci. Nakon cijepljenja gospođa Aničić rekla je kako je sretna što se prva cijepila, što je cjepivo brzo stiglo kako bi svi mogli krenuti u normalniji život. “Presretni smo što je naš dom izabran i da sa prva, da konačno krenemo u neki normalniji život. Cjepivo je brzo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad to trebamo svi prihvatiti, radi prijatelja, obitelji, nas samih”, kazala je Branka Aničić. Rekla je kako cijepljenje nije ni osjetila te pozvala sve da se cijepe protiv koronavirusa kako bi se ponovno mogli družiti s prijateljima i obitelji.Liječnik koji skrbi o štićenicima doma, i koji je obavio prvo cijepljenje Miro Hanževački rekao je kako će danas u domu biti cijepljeno 20 korisnika, a u idućih nekoliko dana ukupno 110 štićenika.”Ponosan sam što smo omogućili da oni kojima je najpotrebnije dobiju cjepivo u pravom trenutku. Sretni smo što nam je to sredstvo na raspolaganju”, kazao je Hanževački. Cijepljenju su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog za javno zdravstvo Krunoslav Capak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech, koje će tijekom nedjelje biti raspodijeljeni županijskim zavodima za javno zdravstvo. Prvi će se cijepiti korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koje radi s covid bolesnicima te djelatnici hitne medicinske službe. Cjepivo će biti besplatno i građani će se cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.
Nakon cijepljenja korisnika Doma za starije na Trešnjevci premijer Plenković će zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošembi ravnateljicom Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemkom Markotić obići tu ustanovu gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici. Isto će se dogoditi i u Kliničkoj bolnici Dubrava, a cijepljenju će prisustvovati ministar Beroš.
Zasad simbolična količina cjepiva dostavljana je svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. U Hrvatsku će od sada svakoga tjedna stizati nove količine cjepiva. Hrvatska je dosad osigurala ukupno 5.905.000 doza cjepiva protiv covida-19, a cilj je da se cijepi minimalno 70 posto građana. Milijun doza naručeno je od Pfizera i BioNTecha, 2, 7 milijuna od AstraZenece, 900.000 doza od Johnson&Johnsona, milijun doza od Moderne te 300.000 tisuća doza cjepiva CureVac. Vlada je donijela Plan cijepljenja prema kojem će se cijepljenje odvijati istodobno u svim županijama. Do kraja ožujka u Hrvatsku bi trebalo stići 270.000 doza cjepiva. Iz HZJZ-a su pozvali građane da cijepe u skladu sa sloganom kampanje za cijepljenje “Misli na druge – cijepi se”.

ČAKOVEC – U nedjelju 27. prosinca oko podneva u Međimursku županiju stiglo je 445 doza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa. Simbolično, kao početak kampanje cijepljenja, djelatnici županijskog Zavoda za javno zdravstvo cijepili su prvu osobu u prostorima ravnateljstva Županijske bolnice.

VARAŽDIN – Cijepljenje protiv koronavirusa započelo je u nedjelju i u Varaždinskoj županiji, gdje je prva cjepiva primilo petero korisnika  Doma za starije i nemoćne osobe  u Zavojnoj ulici u Varaždinu. Nakon toga cijepilo se i petero zdravstvenih djelatnika, dvoje liječnika i tri medicinske sestre s Odjela za infektologiju te Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin

KRAPINA – U prostorima Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Krapini je protiv COVID-a 19 cijepljeno 5 djelatnika Zavoda za hitnu medicinu. Cijepljenju je nazočio i župan Željko Kolar koji je istaknuo kako će se i sam cijepiti kada na njega dođe red. „Izražavam veliko zadovoljstvo što je cjepivo stiglo u Republiku Hrvatsku i Krapinsko-zagorsku županiju. Dans ovdje ima puno simbolike, javila nam se iskra nada, a upravo je dr. Iskra prva cijepila svoje kolege i nakon toga i sama primila cjepivo. Cijepljenjem spriječavamo da se mi sami zarazimo, ali i da zarazimo naše bližnje te tako činimo dodatan korak u zastavljanju epidemije. Cjepivo će dolaziti u kontinuitetu, naš Zavod za javno zdravstvo napravit će listu prioriteta te ću se i osobno cijepiti kada dođem na red“ – poručio je župan Kolar.

KOPRIVNICA – Tijekom popodneva u nedjelju 27. prosinca djelatnice Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije cijepile su 104 korisnika stanarskog dijela Doma, a u ponedjeljak će se prema rasporedu cijepiti  i korisnici iz stacionarnog dijela i zaposlenici te korisnici i zaposlenici Doma za starije i teško bolesne osobe “Senior Care” iz Križevaca. Isto tako, provedena je i akcija cijepljenja dijela zdravstvenih djelatnika na COVID odjelu u koprivničkoj bolnici, a ostatak od 60 doza namijenjenih za OB Koprivnica primijenit će se sutra.

loading