Skip to content

Pušten promet Pelješkim mostom

Posted in Vijesti

Fotografije Miroslav Lelas i Igor Kralj

KOMARNA – Pušten je u promet Pelješki most, gospodarski iznimno značajan za cijelu državu, a ponajviše za Dubrovačko-neretvansku županiju i najveći infrastrukturni projekt u RH. Svečanost otvorenja, u utorak 26. srpnja 2022. godine, na kojoj su se obratili župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, video-linkom kineski premijer Li Keqiang te predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik RH Zoran Milanović, završila je izvedbom „Himne slobode“ te vatrometom tijekom kojeg su zvonila zvona svih crkvi Dubrovačke biskupije, a mostom su prošla dva automobila hrvatske proizvodnje: Nevera, inovatora Mate Rimca i automobil koji „gradi“ proslavljeni hrvatski automobilistički as Niko Pulić. Otvaranjem Pelješkog mosta ponovno je, nakon više od 300 godina, povezan cijeli teritoriji Hrvatske.

– Osjećamo ponos jer most ovim ljudima ne predstavlja samo most u infrastrukturnom smislu, on će značiti okretanje jedne nove stranice u životu cijelog ovog kraja, a pravi značaj njegove izgradnje tek će se vidjeti, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

– Ovo je najveći projekt EU-a ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata EU-a posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura. Bit postojanja EU je u premošćivanju i spajanju, a inauguracijom Pelješkom mosta ta simbolika postaje opipljiva. Otvaranje Pelješkog mosta predstavlja novo doba za ovo područje, naglasila je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

– Povijesni je ovo dan za Hrvatsku. Realizirali smo ovaj projekt skladno, na pravi način. Osim s Europskom unijom, ovo je projekt koji nas je na fantastičan način povezao s Kinom, a ovome su pridonijeli i drugi izvođači. Želim zahvaliti svima koji su dali i najmanji doprinos, svim Vladama prije i svima koji su sanjali. Ostvarili smo hrvatski san, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Hvala svima koji su sudjelovali, hvala onima koji su imali viziju, hvala onima koji su ga projektirali i izgradili. Hvala hrvatskim braniteljima koji su obranili ovaj dio Hrvatske. Budimo ponosni na Pelješki most i na sva postignuća. Pelješki most simbol je razvoja, on nas ne povezuje samo teritorijalno, ovdje ćemo graditi državu, zemlju u kojem sam siguran da će Hrvatice i Hrvati živjeti bolje. Neka se danas svi u Hrvatskoj raduju, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Ovaj most nikad ne bi bio moguć da mali dio hrabrih ljudi nije oslobodio jug Hrvatske. Pelješki most podignut je u interesu hrvatskih ljudi, ali ne na štetu drugih. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, istaknuo je predsjednik RH Zoran Milanović.

Uz brojne građane, svečanosti su nazočili gotovo svi ministri u Vladi RH, saborski zastupnici, župani, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

O Pelješkom mostu

 Pelješki most vrijedan je 526 milijardi eura, a sufinanciranje EU iznosi 357 milijardi eura i dugačak je 2.404 kilometara. Izgrađeno je i gradi se ukupno 32,5 kilometara pristupnih cesta, cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno je teška kao 30 Eifferovih tornjeva. Pelješki most visok je 55 metara i širok 22,5 metra, a u most je ugrađeno 68 tisuća kubičnih metara betona, dok ukupna masa čelične konstrukcije iznosi gotovo 33,5 tona. Gradnja Pelješkog mosta krenula je u srpnju 2018. godine i završila je u siječnju 2022. godine, odnosno Pelješki most gradio se 1.277 dana. Pelješki most ima 13 raspona, a pet glavnih je duljine 285 metara, postavljen je na šest armiranobetonskih pilona visine 33 metra te ima dvije vozne i dvije zaustavne trake, koje služe za održavanje mosta. Glavni projektant mosta je slovenski stručnjak Marjan Pipenbaher, a gradio ga je kineski konzorcij koji je konstrukcije mosta dostavljao brodovima u Hrvatsku. Do kraja 2022. godine, treba biti završena i stonska obilaznica te će tada cestovna povezanost s južnom Dalmacijom biti potpuna.

loading