Skip to content

Radio Kaj iz Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu

Posted in Turizam

Međimurska turistička priča nastavljena je emisijom Turizam na Radiju Kaj, u srijedu 14. travnja 2021. godine, od 11 do 13 sati, iz Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Ispričali smo  posebnu ekskluzivnu priču o poveznici turizma i biodinamičke poljoprivrede u čemu su Međimurci predvodnici. Sugovornici urednici Karmen Špiranec na temu turizma bile su Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, Amalka Vukelić, predsjednica odbora za ekološku poljoprivredu i ljekovito bilje pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te stručna suradnica Centra dr. Rudolfa Steinera, Nevenka Belak, vlasnica OPG-a Hranjec i predsjednica udruge biodinamičkih proizvođača “Duga”, te Slavica Šegović, vlasnica OPG-a Šegović.

Destinacija zdravlja i zemlja gdje je rođen dr. Rudolf Steiner su dva obilježja Međimurja kao regije, a samim time i donjeg dijela Međimurja. Zaštićeni prirodni predjeli, mjesta za teambuildinge, autohtona i tradicionalna jela, adrenalinski sportovi kao što su spust po Dravi, prezentacija ispiranja zlata, oživljavanje starih zanata i kulture samo su dio onoga što općine ravničarskog dijela Međimurja mogu ponuditi.

Smješten u Donjem Kraljevcu, Centar dr. Rudolfa Steinera, kojeg zbog ogromnog opusa i vizionarskih ideja često uspoređuju sa suvremenikom Nikolom Teslom, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Međimurja koji je predstavljen u emisiji Turizam na Radiju Kaj, u srijedu 14. travnja 2021. godine.

U razgovoru s urednicom emisije Karmen Špiranec, Centar dr. Rudolfa Steinera uvodno je predstavila ravnateljica Dijana Posavec napomenuvši kako uz temeljni rad centra, koji je okrenut prema biodinamičkoj poljoprivredi, sve više se u fokus stavlja i turistički aspekt. Tako se povezuje cijeli niz sudionika procesa gdje se biodinamički proizvedena hrana sa lokalnih OPG-a, kroz turističku ponudu restorana i toplica, nudi posjetiteljima i turistima Međimurja. U cilju daljnjeg obogaćivanja turističke ponude ovog dijela Međimurja u planu je uređenje parka dr. Rudolfa Steinera, u sklopu Željezničke postaje u Donjem Kraljevcu te postavljenje biste u dvorištu Centra uz 160. obljetnicu rođenja ovog velikog znanstvenika, filozofa, odgajatelja, pisca i nadasve mislioca 20. st.

Kao jedan od turističkih projekata, jedinstvenog na ovom području, je i cesta biodinamike koju je predstavila Amalka Vukelić, predsjednica odbora za ekološku poljoprivredu i ljekovito bilje pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te stručna suradnica Centra dr. Rudolfa Steinera. Radi se o projektu koji povezuje poljoprivredu, turizam, uslužne djelatnosti i promociju regije, a kako bi turisti mogli obilaziti i posjetiti gospodarstva i kušati proizvode, a na kraju ih i kupiti.

Biodinamička poljoprivreda “kruna” je ekološke poljoprivrede jer proizvodnji i preradi pristupa holistički, kroz uzgoj se revitalizira tlo, flora i fauna te stvaraju visokovrijedne prehrambene namirnice. Ovaj je vid poljoprivrede samoodrživ, a svoja iskustva kroz dugogodišnje bavljenje biodinamičkom poljoprivrednom proizvodnjom u emisiji su predstavile Nevenka Belak, predsjednica udruge biodinamičkih proizvođača “Duga” i vlasnica OPG-a Hranjec Magdalena te Slavica Šegović iz OPG Šegović.

Na važnost okretanja prema održivom razvoju pripremaju se i pojedini međimurski vinari koji će se pridružiti ostalim poljoprivrednicima međimurskog kraja, rekla je ravnateljica Centra dr. Rudof Steiner Dijana Posavec

loading