Skip to content

Radio Kaj iz interpretacijskog centra Skelarska kuća

Posted in Turizam

Međimurje. Sjeverna vrata Hrvatske koja, kad otvorite, unesete u srce i zauvijek čuvate svoj dio ljepote otoka između dviju rijeka. U Međimurju možete postati mlinar na jedan dan, provozati se skelom po rijeci Muri i posjetiti jedini plovni mlin na ovom području. Tome je sada pridodan izuzetan turistički lokalitet – Interpretacijski centar Skelarska kuća.

Skelarska kuća nalazi se na desnoj obali rijeke Mure, pokraj mosta u Svetom Martinu na Muri, nakratko je bila nova destinacija emisije Turizam na Radiju Kaj koja je realizirana u četvrtak 22. travnja 2021. godine.

Rijeka Mura idealna je za odmor u prirodi, rekao je načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i zahvalio Ministarstvu turizma i sporta na financijskoj podršci u realizaciji projekta Skelarske kuće, u koju je uloženo 1,3 milijuna kuna, a koja će biti i svojevrsna piknik zona u Svetom Martinu na Muri, destinaciji kojoj je nedavno dodijeljen važan certifikat Safe stay in Croatia.

Prostor uz rijeku Muru posljednjih se dvadesetak godina drugačije vrednuje i promišlja. Cilj nije odvojiti ljude od prirode već ih osnažiti da budu njeni zaštitari, a svim izletnicima i turistima ukazati na vrijednost i ljepotu koja je ovdje prisutna. Skelarstvo, kao djelatnost, u Međimurju se održalo u značajnom broju pa je upravo u tijeku inicijativa da se sklelarstvo proglasi kulturnom nematerijanom baštinom Hrvatske, rekao je gostujući u emisiji direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula.

Izuzetno smo ponosni na nasljeđe koje su nam ostavile ranije generacije Međimuraca i Međimurki, istaknuo je Matija Posavec, župan Međimurske županije i naveo kako su mlinarstvo i skelarstvo bile važne gospodarske djelatnosti u Svetom Martinu na Muri pa je želja, kroz priče poput Skelarske kuće, sačuvati to od zaborava, upoznavati mlađe generacije s vrednotama koje su se nekada živjele, a jednako tako staviti u funkciju turističke ponude budući da se autohtoni sadržaji sve više traže i cijene.

Sadržaji ruralnog i kontinentalnog turizma pokazali su se kao vrlo značajni i u periodu pandemije pa će njihov daljnji razvoj biti u fokusu Ministarstva turizma i sporta i kroz podršku u narednoj turističkoj sezoni, ali i kroz naredne natječaje i pozive kojima će se ovakvi projekti i dalje financijski podupirati, poručila je Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.

loading