Skip to content

Radio Kaj – uz 28. rođendan

Posted in O Radiju Kaj, and Turizam

U Koprivnici, na Zrinskom trgu, u vremenu od 10 do 13 sati, u četvrtak 26. travnja 2018. godine,  ekipa Radija Kaj počastila je s rođendanskom kavom brojne zanimljive sugovornike. U programu kojega su u Koprivnici pripremili i vodile Karmen Špiranec i Petra Slavečki,  o suradnji s Radijem Kaj, među ostalim, govorili su  Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Zlatko Štrfiček, poznati podravski naivni slikar, Marko Gregur, podravski književnik i predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnog književnog festivala “Galovićeva jesen”, Ana Mađer, članica sastava Cure iz centra i mnogi drugi. Nekoliko slušatelja koji će za vrijeme emisije došli na Zrinski trg, do ekipe Radija Kaj, dobili su ulaznice za veliki rođendanski koncert Radija Kaj, na kojem će, u četvrtak 3. svibnja 2018. u 20 sati, u Lisinskom, nastupiti Cure iz centra, Kvartet Gubec i Kavaliri.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, osvrnuo se na višegodišnju dobru suradnju s Radijom Kaj, koji već gotovo četiri godine ima i studio u Koprivnici te naglasio kako je ta suradnja prava partnerska. Ističe kako se ti partnerski odnosi vide u brojnim projektima i programima, a posebno se očituju u projektu „Kajkavci u Lisinskom“ u kojem Koprivničko-križevačka županija sudjeluje od samih početaka te kazao kako su u Podravini i Prigorju već krenuli s pripremama za novo izdanje ove manifestacije povezivanja kajkavske regije.

Zlatko Štrfiček, poznati podravski naivni slikar, govorio je o pola stoljeća svog naivnog slikarstva i jednakom jubileju Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, kao i o popularnosti podravskog naivnog slikarstva širom svijeta, čemu su posebno doprinijeli poznati umjetnici naive Ivan Lacković Croata, Josip Generalić i drugi, kao i o 11 godina projekta Pisanica od srca, u kojem podravski slikari oslikavaju velike pisanice. Marko Gregur, književnik i predsjednik Organizacijskog odbora međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen govorio je o toj manifestaciji. Najavio je da će ovogodišnja manifestacija okupiti brojne književnike iz gotovo cijeloga svijeta, što je i bio cilj njenog osnivanja. Govorio je i o svom romanu s radnjom iz 17 stoljeća  Kak je zgorel presvetli Trombetassicz, koji je dobio brojne nagrade, a pisan je podravskim kajkavskim iz toga vremena.

Nekoliko slušatelja, koji su došli do ekipe Radija Kaj, dobili su na poklon ulaznice za rođendanski koncert Radija Kaj, koji će se održati u četvrtak 3. svibnja 2018. godine u 20 sati u Lisinskom, uz nastup Kavalira Kvarteta Gubec i Cure iz centra.

KRAPINA – Na sunčanoj terasi Ilira, u središtu grada Krapine, ekipa Radija Kaj, popila je u četvrtak 19. travnja 2018. godine rođendansku kavu i u programu ugostila Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, Zorana Gregurovića gradonačelnika Krapine, Sanju Škrinjar, voditeljicu Ureda županijske turističke zajednice, Damira Novinu, predsjednika Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, Aleksandra  Kovačevića i Silvija Šimca organizatore Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija, pjevače Ivu Ranogajec Inkret i Ivana Benca i brojne druge. S njima je u trosatnom programu „uživo“ razgovarala popularna Karmen Špiranec, voditeljica i urednica emisije Turizam bez granica Radija Kaj.

Radio Kaj i Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina zajedno organiziraju i promoviraju brojne turističko-gospodarske projekte, od koji su najznačajniji 100 posto zagorsko u Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, a ove godine i u Puli, manifestacije Babičini kolači, Štruklijada, Kajkavci u Lisinskom, ali i odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, govorili su za Radio Kaj župan Željko Kolar i voditeljica Ureda TZ-a Sanja Škrinjar.  Veliki je doprinos Radija Kaj Tjednu kajkavske kulture, brojnim krapinskim festivalima, u nekoliko godina i Zagorskom gospodarskom zboru, organizaciji logorovanja 1500 izviđača u Krapini i nizu drugih zajedničkih projekata, istaknuo je gradonačelnik Zoran Gregurović, dodavši da je Radio Kaj počeo s emitiranjem iz Krapine 3. svibnja 1990. godine.

Ivan Benc i Iva Ranogajec Inkret govorili su o suradnji s Radijem Kaj  u brojnim festivalima koje je Radio Kaj organizirao a oni nastupali, ali i o poznatim koncertima Radija Kaj vu duši koji su održani širom kajkavske regije, ali i čitave Hrvatske. Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina, inače organizator Tjedna kajkavske kulture i festivala Kajkavske popevke, govorio je o suradnji na pripremanju i promociji tih značajnih manifestacija i popevki koje nastaju na pola stoljeća postojanom festivalu Kajkavske popevke.

Nekoliko slušatelja, koji su došli na terasu Ilir bara u Krapini od slavljenički raspoložene ekipe, dobili su na poklon ulaznice za rođendanski koncert Radija Kaj, koji će se održati u četvrtak 3. svibnja 2018. godine u 20 sati u Lisinskom, uz nastup Kavalira Kvarteta Gubec i Cure iz centra. Idući četvrtak ekipa Radija Kaj posjetit će Koprivnicu.

VARAŽDIN – O dva desetljeća studija Radija Kaj u Varaždinu, 15 godina od održavanja prvog koncerta Kaj vu duši u HNK u Varaždinu, brojnim emisijama Ljeto u toplicama, Mikrofon u loncu, o hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila, okupljanju nekoliko tisuća djece u projektu Djeca svome Varaždinu, nedavnim Kajkavcima u Lisinskom  i brojnim  drugim projektima kojima su s Radijem Kaj povezani Varaždin i Varaždinska županija, razgovaralo se u programu uživo uz rođendansku kavu Radija Kaj u središtu Varaždina.

Ekipa Radija Kaj ugostila je  na rođendanskoj kavi u Gradskoj kavani na Korzu u Varaždinu brojne zanimljive goste. Bili su tu  župan Varaždinske županije Radimir Čačić,  predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević,  gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, te Danijel Češnjaj iz popularnih bednjanskih Kavalira. Trosatni program Radija Kaj „uživo“  iz Varaždina, u utorak 10. travnja 2018. godine, od 10 do 13 sati,  pripremila je i vodila voditeljica i  novinarka Radija Kaj  Karmen Špiranec.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić, čestitajući 28. rođendan Radiju Kaj, naglasio je kako je suradnja s Radijem Kaj, koji je najslušaniji radio u regiji i jedan od najslušanijih u Hrvatskoj, uvijek bila izvanredna. Posebno je istaknuo uspješno završeni zajednički projekt Kajkavci u Lisinskom, pet županija grada Zagreba i Radija Kaj u kojem smo zajedno predstavili kajkavsku regiju i pokazali naše potencijale, naglasivši kako je u tom smislu manifestacija posebno dragocjena. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok koji među ostalim ističe kako je u činjenici što je kajkavski priznat kao službeni jezik, a ne dijalekt, među ostalim, velika zasluga i Radija Kaj. Zahvaljujući već i samom imenu – Radio Kaj , a i njegovanju domaće kajkavske riječi, kajkavski jezik opstaje, naglašava Ivan Čehok.

Natalija Martinčević, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, naglasila je značajnu ulogu Radija Kaj u praćenju brojnih projekata, koje Varaždinska županija i županijska turistička zajednica provode i realiziraju. Također je pohvalila organizaciju Radija Kaj manifestacije Kajkavci u Lisinskom prilikom koje je Varaždinska županija predstavila bogatu gastronomsko-turističku ponudu, kao i svoje kulturološke i tradicijske vrijednosti. U programu Radija Kaj govorio je i direktor TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, koji smatra kako je Radio Kaj prije više od dva desetljeća prepoznao kajkavski prostor kao jedinstveni kulturno-turističko-povijesni prostor, koji od Karlovca do Goričana, od Huma na Sutli do Koprivnice predstavlja prirodnu cjelinu.

Nekoliko slušatelja, koji su došli u Gradsku kavanu na varaždinskom Korzu od ekipe Radija Kaj, dobili su na poklon ulaznice za rođendanski koncert Radija Kaj, koji će se održati u četvrtak 3. svibnja 2018. godine u 20 sati u Lisinskom, uz nastup Kavalira Kvarteta Gubec i Cure iz centra. O svemu piše i portal aktualno.hr

ČAKOVEC – S gradonačelnikom Čakovca Stjepanom Kovačem i županom Međimurske županije Matijom Posavcem, uz rođendansku kavu Radija Kaj, u Gradskoj kavani u Čakovcu, u četvrtak 5. travnja 2018. godine na aktualne teme razgovarala je ekipa Radija Kaj. Trosatni program „uživo“  iz Čakovca pripremila je i vodila novinarka Radija Kaj Vika Kerekeš. Nekoliko slušatelja, koji su došli u Gradsku kavanu od ekipe Radija Kaj, dobit su na poklon ulaznice za rođendanski koncert Radija Kaj, koji će se održati u četvrtak 3. svibnja 2018. godine u 20 sati u Lisinskom.

Prvi sugovornik i prvi čovjek grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač, uz čestitku Radiju Kaj za rođendan, nije propustio istaknuti da program Radija Kaj sluša svaki dan, u vožnji od Čakovca do Zagreba, kamo odlazi na posao u Hrvatski sabor, kao saborski zastupnik. U razgovoru s novinarkom Radija Kaj Vikom Kerekeš posebno je naglasio zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u hrvatskom odgojno-obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila u sklopu kojega smo već posjetili i s pet kompleta drvenih igračaka darivali najmlađe u čakovečkim dječjim vrtićima. Najmlađima predstavljamo tradiciju i govorimo im o korijenima, a koliko znam djeca se rado igraju s tim igračkama, jako su im zanimljive. Čakovec ove godine slavi 439 godina od dobivanja Povelje slobodnog trgovišta.

Matija Posavec, župan Međimurske županije podsjetio je na uspješno završeni zajednički projekt Kajkavci u Lisinskom, pet županija grada Zagreba i Radija Kaj u kojem smo zajedno predstavili kajkavsku regiju i pokazali naše potencijale. – Međimurska županija predstavila je svoju eno-gastronomiju, kao europska destinacija izvrsnosti, s našom kulturnom baštinom, našom međimurskom popevkom koju ćemo, nadam se, do kraja godine uvrstiti na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a… Župan Međimurske županije je naglasio da se Dan Međimurske županije obilježava 30. travnja u spomen na slavu i žrtvu Zrinskih i Frankopana. S obilježavanjem započinju sredinom travnja predstavljanjem Međimurske županije u Zagrebu, 27. travnja će imati svečanu sjednicu županijske Skupštine, 28. travnja smotru Povijesnih postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, a 30. travnja u Zagrebu će organizirati svečano postrojavanje Zrinske garde na Markovu trgu…  Voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula pohvalio je dosadašnju suradnju s Radijom Kaj posebno ističući projekt predstavljanja kulturne, turističke i eno-gastronomske manifestacije Kajkavci u Lisinskom. Najavio niz manifestacija ovog proljeća u Međimurju, među kojima i Dane Međimurske županije, kojima će svim stanovnicima Međimurske županije  i posjetiteljima prirediti 30-ak kulturno-zabavnih i eno-gastronomskih događanja.

ZAGREB – Ekipa Radija Kaj ugostila je u četvrtak 29. ožujka 2018. godine, na rođendanskoj kavi i čašici razgovora brojne zanimljive goste. Bili su ondje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, članovi Kvarteta Gubec… Slušateljima su podijelili nekoliko ulaznica za rođendanski koncert. Popularni Kvartet Gubec, na Trgu bana Jelačića je pjevao, ali i snimio, uz nadzor glazbenog urednika Radija Kaj Darka Kožine, pozivni  spot za rođendanski koncert. Brojnu ekipu ugostila je na ovom druženju, u emisiji „uživo“,  popularna voditeljica Radija Kaj Karmen Špiranec.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić govorio je o stalnoj  suradnji s Radijem Kaj, od 2002. godine kad su zajedno u dvorcu Mihanović kuhali nedjeljni ručak u emisiji Mikrofon u loncu, ali i o podjeli sugrađanima parcela i otvaranju i popunjavanju sadržajima velikog projekta Gradski vrtovi grada Zagreba. Radio Kaj je u proteklih 13 godina u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog organizirao 34 koncerta na kojima je, pred više od pedeset tisuća posjetitelja, nastupilo dvije tisuće kajkavskih izvođača, a podršku i stalno pokroviteljstvo za nastupe kajkavskih izvođača u Lisinskom stalno daje gradonačelnik Milan Bandić. Radio Kaj, inače, svaki dan emitira deset emisija Zagrebačke vijesti, te emisije Zagrebačke četvrti i Kulturama, a informacije iz Zagreba svaki dan su zastupljene i u središnjoj informativnoj emisiji Radija Kaj – Kaj je aktualno.

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije govorio je o suradnji s Radijem Kaj na informativnom planu, ali i kroz praćenje mnogih projekata, kao što su Uzorne seoske žene i Vinske kraljice. Zagrebačka županija i Radio Kaj surađuju i u realizaciji hrvatskog odgojno-obrazovnog projekta Etnografskog muzeja i Radija Kaj Dajmo djeci korijene i krila. Zamjenik župana Hrvoje Frankić je govorio i o projektu Kajkavci u Lisinskom, pet županija i Grada Zagreba, u kojem je prije dva tjedna do punog izražaja došla izuzetna suradnja Zagrebačke županije i Radija Kaj.

Izravni program uz rođendansku kavu Radio Kaj će, nakon Zagreba, emitirati i iz Čakovca, Koprivnice Krapine i Varaždina. Radijski susreti četvrtkom od 10 do 13 sati, pripremaju se uz 28 godina rada Radija Kaj i kao najava velikog rođendanskog koncerta 3. svibnja 2018. u 20 sati u Lisinskom, na kojem će nastupiti Kavaliri, Cure iz centra i Kvartet Gubec.

Iduću emisiju emitirat će Radio Kaj, u četvrtak 5. travnja 2018. od 10 do 13 sati iz Čakovca. Uz brojne sugovornike, voditeljica Vika Kerekeš,  najavljuje župana Matiju Posavca i gradonačelnika Stjepana Kovača.

loading