Skip to content

Radno, obilježena 20. godišnjica rada Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Obilježavanje 20 godina rada Gospodarsko socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, informacija o prijedlogu Proračuna Međimurske županije za 2023. godinu te kretanje na tržištu rada, bile su teme sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije održane u utorak, 13. prosinca 2022. godine, u Čakovcu. Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije osnovano je 8. svibnja 2002. godine, podsjetio je predsjednik vijeća Ivan Senčar i napomenuo kako su već tada svi socijalni partneri prepoznali da se jedino socijalnim dijalogom može doći do kvalitetnih rješenja na polju gospodarstva i socijalne politike.

-Zahvaljujući svim članovima i suradnicima, Gospodarsko socijalno vijeće Međimurske županije danas slovi za jedno od najaktivniji na razni Hrvatske te za ono koje je spremno otvoriti i škakljive teme, ako se one tiču gospodarskog napretka i socijalnog položaja ljudi, rekao je Senčar i za primjer naveo raspravu o moralnoj, političkoj i fiskalnoj odgovornosti političara.

Predsjednik GSV- a Ivan Senčar osvrnuo se i na prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2023. godinu ocijenivši ga realnim, ali i s prizvukom optimizma. – Ukupno gledajući, malo bode u oči što je prihodovna starena za jedan posto veća, a rashodovna strana za 3, 8 posto veća u odnosu na prošlu godinu. To daje naslutiti da ćemo trošiti više od onoga što ćemo prihodovati, rekao je Sančar i dodao da je pomalo optimistički očekivati rast prihoda iz plaća za 20 posto budući da je inflacija prisutna, bez obzira na to čeka li nas i recesija.

Uslijedila je i informacija o kretanju na tržištu rada u Međimurju. Krajem studenog 2022. godine u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Čakovec bilo je 2.022 nezaposlenih osoba, što je porast nezaposlenosti u odnosu na listopad za 2,8 posto i studeni 2021. godine za 9,2 posto. Zaposlena je 43.381 osoba, a stopa registrirane nezaposlenosti, prema administrativnim izvorima, za studeni je 4,5 posto. Tijekom studenog iz evidencije nezaposlenih izašle su 242 osobe, od čega su zbog zaposlenja evidenciju napustile 182 osobe. Gledano teritorijalno po ispostavama Područnog ureda Čakovec u zapošljavanju predvodi Ispostava Čakovec s 65,9 posto zaposlenih, dok se preostali udio zapošljavanja odnosio na Ispostavu Prelog i Ispostavu Mursko Središće.

loading