Skip to content

Rebalans proračuna Međimurske županije radi nastavka velikih investicijskih aktivnosti

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Rebalans proračuna Međimurske županije za 2023. godinu, Prijedlog plana mreže dječjih vrtića na području Međimurske županije, Prijedlog odluke o donošenju akcijskog plana za ranu intervenciju u djetinjstvu za razdoblje od 2023. do 2027. godine, samo su neke od točaka sjednice Županijske skupštine Međimurske županije održane u četvrtak, 13. srpnja 2023. godine u Čakovcu.

Pozitivan financijski rezultat Međimurske županije, ostvaren kroz prošlu 2022., nastavljen je i u ovoj godini te je postojeći dug smanjen za 21 posto. Prvenstveno se radi o dugu, generiranom ranijih godina, koji se odnosi na Županijsku bolnicu Čakovec, a koja sada pozitivan prošlogodišnji financijski rezultat nastavlja ostvarivati i ove godine, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec i pojasnio kako se rebalansu proračuna prišlo radi nastavka daljnjeg razvoja i velikih investicijskih aktivnosti diljem Međimurja. Naime, proračun Međimurske županije rebalansom se povećava za 1,849 milijuna eura, s obzirom na završene i podmirene projekte poput investicija u škole u Goričanu, Sivici i Palinovcu, obnovu zgrade bivšeg doma zdravlja te krovišta Feštetićeve zgrade. Pred Međimurskom županijom, u financijskom smislu, tek slijedi zahtjevniji dio godine, rekao je župan Matija Posavec i najavio drugi rebalans proračuna početkom jeseni s obzirom da Međimurske županija na Nacionalni plan oporavka i otpornosti planira prijaviti izgradnju i dogradnju 17 škola i dvorana, a očekuje se ishod natječaja još za nekoliko projekata u zdravstvu te Centra za starije osobe u Nedelišću.

Prihvaćen je i Prijedlog plana mreže dječjih vrtića na području Međimurske županije gdje djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja obavljaju 32 dječja vrtića te šest osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija. U pojedinim jedinicama lokalne samouprave trenutno stanje u potpunosti ne zadovoljava potrebe za smještajnim kapacitetom djece u dječjim vrtićima pa je u planu proširenje mreže dječjih vrtića izgradnjom novih vrtića, novih područnih odjela te dogradnjom i rekonstrukcijom postojećih. Proširenje i izmjenu mreže dječjih vrtića, planiraju gradovi Čakovec, Mursko Središće i Prelog te općine Dekanovec, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Pribislavec, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Štrigova i Vratišinec.

Usvojen je i Prijedlog odluke o donošenju akcijskog plana za ranu intervenciju u djetinjstvu za razdoblje od 2023. do 2027. godine, što je preduvjet za nastavak suradnje s UNICEF-om  s kojim Međimurska županija gradi Centar za ranu intervenciju MURID, a pretpostavka je i izgradnji novog Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec te provođenju niza terapijskih programa za djecu s teškoćama u razvoju, pojasnio je župan Matija Posavec i naglasio kako i u tom segmentu Međimurska županija želi ostati predvodnik i ogledni primjer u Hrvatskoj u kojoj se tema rane intervencije tek počinje otvarati.

 

loading