Skip to content

Rebalansom proračuna Varaždinske županije više sredstava za obrazovanje i zdravstvo

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Drugim Izmjenama i dopunama Proračuna Varaždinske županije za 2021. godinu osigurano je, uz ostalo, više sredstava za obrazovanje i zdravstvo. Bila je to jedna od 22 točke dnevnog reda danas, 22. rujna 2021. godine, održane sjednice Skupštine Varaždinske županije.

Naime, rebalansom proračuna povećana su sredstva za područje obrazovanja i zdravstva za  2,75 milijuna, odnosno više od 2 milijuna kuna. Tako je za  program osiguranja obrazovnog sustava jednakih šansi došlo do povećanja od 1,2 milijuna kuna, a odnosi se na programe „Asistenti u nastavi“ i „Integracija Roma u obrazovni sustav“. Za osiguranje prostornih uvjeta te nabavu opreme u školama povećana su sredstva za 6,14 milijuna, čime je završen projekt dogradnje OŠ Martijanec, a završava se i rekonstrukcija OŠ Veliki Bukovec. Ujedno, do kraja studenoga završit će se projekt izgradnje nove škole i dvorane OŠ Sveti Ilija, oprema se nekoliko srednjih škola, projektira se dogradnja praktikuma za SŠ Ludbreg ,Gospodarsku školu i Strukovnu školu, kao i dio budućih strukovnih Centara izvrsnosti iz turizma, odnosno tekstila i kože.

Pokreće se i izrada projektnih dokumentacija za dogradnje škola, radi jednosmjenske nastave, za OŠ Ivanec i PŠ Nova Ves i Strmec te za  izgradnju sportskih dvorana u osnovnim školama Vinica, Varaždinske Toplice, Bisag i Kamenica te PŠ Završje, koje imaju idejna rješenja, dok PŠ Remetinec, Črešnjevo i Druškovec  te OŠ Donja Voća imaju glavne projekte.

Što se tiče područja zdravstva, osigurava se 225 tisuća kuna za izradu glavnog projekta Rekonstrukcija i opremanje zgrade dnevnog boravka za starije osobe – Novi Marof. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju dobit će dodatnih  773.000 kuna radi sufinanciranja nabave bolničkih kreveta. Opća bolnica Varaždin dobiva dodatnih 453 tisuće za rekonstrukciju Jedinice za liječenje moždanog udara, a Dom zdravlja 455 tisuća za sufinanciranje nabave medicinsko-dijagnostičke opreme. Zavod za Hitnu medicinu dobit će 72,5 tisuće kuna za nabavku sanitetskog prijevoza. Pojašnjavajući na koji su se način pronašla dodatna sredstva za obrazovanje  i zdravstvo župan Anđelko Stričak je naveo je da se odustalo od natkrivanja atrija Županijske palače u iznosu od 6 milijuna kuna, a ostvarena je i ušteda na obnovi Vodotornja od 600.000 kuna.

Na sjednici je bilo riječi i o prijenosu vlasništva nad objektom Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, vrijednosti 68,4 milijuna kuna, s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na Varaždinsku županiju.

loading