Skip to content

Recital kajkavske poezije

Posted in Vijesti

Renomirani kazališni i filmski glumci u srijedu, 5. rujna 2018. godine, vrhunski su interpretirali kajkavska pjesnička djela na tradicionalnom Recitalu kajkavske poezije u amfiteatru Srednje škole u Krapini. Recital je održan u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Na natječaj Recitala pristiglo je 209 pjesničkih uradaka, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu predsjednika Radovana Novine i članova Zorice Klinžić i Dragice Ferjanić  odabralo je 68 pjesama za objavu u zborniku.

– Ove godine program je zaista opsežan, imamo 37 uradaka iz zbornika za javno izvođenje koje interpretiraju i renomirani umjetnici, ali i studenti dramskih umjetnosti koji su upravo iz Krapine. Sretni smo što svake godine imamo plejadu autora koji pišu na kajkavskom, istaknuo je predsjednik povjerenstva Radovan Novina. Inače, radovi su pristigli iz cijelog kajkavskog govornog područja  od Hrvatskog zagorja i  Međimurja do Gorskog Kotara, Moslavine i Zagreba.

Na jučerašnjem recitalu sudjelovali su poznati interpretatori Biserka Ipša, Ronald Žlabur, Silvio Vovk, Kristijan Potočki, Suzana Nikolić, Martin Grđan i posebno zapažena debitantica Dea Presečki iz Krapine koja je izvrsnim – kvalitetnim nastupom oduševila posjetitelje. Izvrsni su bili i u glazbenom dijelu Tanja Mršić i Toni Eterović, te posebno simpatičan voditelj debitant na ovom recitalu Ivan Fedor s Radio Sljemena.

Na recitalu su, među brojnom publikom, bili i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, zamjenik krapinskog gradonačelnika Dragutin Kozina, potpredsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Drago Gradečak, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold, ali i poznati liječnik-pjesnik Zijad Duraković, čija je jedna pjesma na standardu pročitana na recitalu, u posebnom dijelu programa uz vođenje Željka Slunjskog.

loading