Skip to content

Seljačka buna 2017.

Posted in Seljačka buna

Tradicionalna 9. manifestacija “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”, kojom se obilježava 444. obljetnica Seljačke bune iz 1573. godine, uprizorena je ove subote, 11. veljače 2017. gdoine u Donjoj Stubici kod Majsecovog mlina. Manifestacija sa kulturnim i turističkim obilježjem jedna je od najjačih u Krapinsko-zagorskoj županiji, a potvrda tome je i nagrada HTZ Simply the best za 2015. godinu, kada je proglašena najboljim prikazom povijesne bitke. Program ove subote počeo je 47. planinarskim pohodom „Stazama Gupčevih puntara“, te nastavljen u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici, gdje je  otvoren srednjovjekovni sajam. Pobunjeni seljaci okupili su se ispred Crkve Presvetog Trojstva, te u povorci krenuli do seoskog imanja Majsecov mlin, gdje u počela Bitka kod Stubice, u čijem uprizorenju će sudjeluje oko 400 statista predvođenih Vitezovima družbe zlatnog kaleža. Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je poseban Vlak Gupčevih puntara, te besplatni ZET-ovi autobusi.

Više o Seljačkoj buni poslušajte u snimci posebne emisije Radija Kaj, emitirane u petak 10. veljače 2017. godine, uoči Seljačke bune.

Puntanjem kmetov, u nedjelju, 5. veljače 2017. godine, u Gupčevom kraju, kao spomen na ustanak malog čovjeka u borbi za pravicu,  počele su pripreme za Seljačku bunu – Bitku kod Stubice. Ispred rodne kuće Matije Gupca  u Hižakovcu, okupilo se nezadovoljno kmetsko vodstvo, koje je, potom, na čelu s Matijom Gupcem, krenulo prema Gupčevoj lipi u Gornjoj Stubici, jedinom živom svjedoku velike Seljačke bune iz godine 1573. Tamo su ih dočekali preostali nezadovoljni seljaci te je započelo „puntanje kmetov“, naoružavanje kmetova – puntara spremnih za podizanje Bune. Uzalud su kmete, i preko Radija Kaj, pokušavali smiriti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i turistička djelatnica Kornelija Vnučec, te će se Bitka kod Stubice ipak održati u subotu, 11. veljače 2017.godine, kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici.

loading