Skip to content

Seljačka buna 2019.

Posted in Seljačka buna

Na samu 446. obljetnicu bitke kod Stubice, borbe za pravicu golorukih zagorskih seljaka predvođenih legendarnim Matijom Gupcem i nadmoćne vojske Franje Tahija, ta povijesna bitka vjerno je prikazana u subotu, 9. veljače kod dvorca Stubički Golubovec. Zahvaljujući entuzijastima iz Družbe vitezova Zlatnog kaleža povijesna bitka je doživjela rekonstrukciju prije 11 godina i od tada svojom atraktivnošću, na obljetnicu Seljačke bune, privlači sve više posjetitelja. Danas je to spektakl koji se ne propušta, a tako je bilo i na novoj lokaciji bitke koja je, pred rekordnih 20 tisuća posjetitelja kod dvorca Stubički Golubovec, prikazana u još raskošnijem izdanju. Već nekoliko godina ovu manifestaciju podupire i Grad Zagreb, a gradonačelnik Milan Bandić i sam je sa svojim mnogobrojnim Zagrepčanima koje su dovozili besplatni ZET-ovi autobusi, sa zanimanjem pratio povijesni spektakl koji je uprizorilo tristotinjak vojnika iz 13 viteških udruga iz cijele Hrvatske i inozemstva. Za Krapinsko-zagorsku županiju Bitka kod Stubice je prvorazredna i najposjećenija manifestacija, a u turističkom smislu događaj koji prati i sve više gostiju koji pune smještajne kapacitete, izjavio je župan Željko Kolar. Bitku kod Stubice pratili su i mnogi drugi ugledni gosti, među kojima su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj.

Inače, jedanaesta po redu manifestacija Seljačka buna – Bitka kod Stubice počela je u nedjelju, 3. veljače 2019. godine Puntanjem, prikazom pobune seljaka koji su se okupili kod kuće Matije Gupca u Hižakovcu, odakle su krenuli u Gornju Stubicu, pod Gupčevu lipu, gdje je održan program.

Press u Zagrebu
Jedanaesto izdanje manifestacije Seljačka buna – Bitka kod Stubice ove će godine biti održano u subotu, 9. veljače i to na novoj lokaciji – kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, rečeno je na konferenciji za novinare, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, ovog utorka, 29. siječnja. Manifestaciju su najavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i suradnici, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Kulturno-umjetničko-glazbeni program počet će već od 11,00 sati i trajat će do kasnih večernjih sati, dok će povijesna bitka koju će uprizoriti dvjestotinjak vojnika iz 13 viteških udruga iz cijele Hrvatske i kmetova predvođenih Matijom Gupcom, početi u 14,00 sati. Na relaciji Zagreb-Donja Stubica vozit će i posebni ZET-ovi autobusi iz Ulice Grgura Ninskog i to u tri termina od 10,11 i 12,00 sati. Manifestaciju organiziraju Družba vitezova zlatnoga kaleža i Turističke zajednice te Gradovi i Općine Donja i Gornja Stubica, uz potporu Krapinsko-zagorske županije, Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice.

Press u Stubici

Spektakularna „Bitka kod Stubice“, vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​održat će se u subotu, 9. veljače 2019. godine, na sam dan 446. obljetnice Seljačke bune iz 1573.godine.  Riječ je o manifestaciji koju vjerno rekonstruira udruga Vitezova zlatnog kaleža, a ove godine održat će se na novoj lokaciji, kod dvorca Stubički Golubovec. Tim povodom, 25. siječnja 2019. godine je u spomenutom dvorcu u Donjoj Stubici održana konferencija za medije na kojoj su govorili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, voditeljica ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar, direktorica Turističke zajednice područja Gornja i Donja Stubica Kornelija Vnučec, a bunu je u kostimu Matije Gupca slikovito najavio član Vitezova zlatnog kaleža Krešimir Končevski. Bitka kod Stubice, koja je prošle godine privukla više od 10 tisuća posjetitelja, počinje 9. siječnja u 14,00 sati kod dvorca Stubički Golubovec, nedaleko Donje Stubice. Na njoj će sudjelovati više od 300 statista iz 23 udruge, a ove godine po prvi puta, u uprizorenju bitke sudjelovat će i pričuvni sastav Hrvatske vojske.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading